Nagyvilág

Szülinapos a zimbabwei elnök

Az ínség, a kolerajárvány és a hiperinfláció dacára a legmelegebb szavakkal magasztalták Robert Mugabe zimbabwei elnököt hívei szombaton, 85 születésnapján.

“Hatalmas krokodilként minden viszontagsággal dacolva állhatatos maradtál, védted a szabadságharc elveit és szeretett hazánk szuverenitását” – állt a védelmi minisztérium szombaton közzétett újsághirdetésében.

Az elnökhöz hű The Herald napilap felszólította az ország valamennyi pártját, méltassák Mugabe érdemeit, aki önzetlenül szolgálta nemzetét. Ha mindenki csak egy töredékét megteszi annak, amit Mugabe elvtárs tett Zimbabwééért, mi leszünk a világ legfejlettebb országa – húzta alá a lap. A hivatalos ünnepségeket a jövő hét végére tervezik.

Mugabe 29 év óta irányítja az afrikai államot, ahol a gazdaság már jó ideje romokban hever. Az ENSZ adatai szerint a lakosság fele, mintegy 7 millió ember élelmiszersegélyre van utalva. A kolera augusztus óta több mint 3700 embert ragadott el. A mély szegénység és az AIDS következtében a zimbabweiek várható élettartama 40 év alá süllyedt. Zimbabwében volt a hivatalos adatok szerint a világ legnagyobb ütemű pénzromlása, tavaly júniusban 11 millió, a rá következő hónapban 231 millió százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik