Nagyvilág

Szíria elbeszélgetne Amerikával

Bassár el-Aszad szíriai elnök a "diktátumok" mellőzésére és párbeszédes viszony kialakítására kérte az Egyesült Államokat, amikor szombaton Damaszkuszban fogadta a washingtoni kongresszus két tagját, köztük John Kerryt, a szenátus külügyi bizottságának befolyásos, demokrata párti elnökét.

A Barack Obama vezette új amerikai kormány felül akarja vizsgálni politikáját azokkal az országokkal szemben, amelyeket az előző, George Bush vezette adminisztráció ellenségesnek tartott. Ezzel összefüggésben egy héten belül immár három amerikai küldöttség járt Damaszkuszban.

Közös érdekeket kell megérteni

Aszad szombaton fogadta Howard Bermant, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnökét, majd a közel-keleti körúton járó Kerryt. Az elnök mindkettőjüknek azt mondta a Sana hivatalos szíriai hírügynökség szerint, hogy a szíriai-amerikai viszony “a térség problémáinak és a közös érdekeknek a megértésén kell alapuljon”.

Hozzátette, hogy a “párbeszéd az egyetlen módja e gondok megértésének és megoldásának, és ehhez figyelembe kell venni a térség történelmét és népeinek jogait. Fel kell hagyni a döntéseket másokra rákényszerítő politikával”.

Mindkét amerikai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Szíriának aktív szerepet kell játszania a térségben, valamint hogy fejleszteni kell a két ország közötti párbeszédet. Kerry kitért arra is, hogy Szíria nagyon hasznos szerepet játszhat egy palesztin egységkormány létrehozásában.

Szíria még támogatja a Hamaszt

Várhatóan a Szíria támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamasz is részt vesz a palesztin csoportok egyiptomi közreműködéssel szervezett szerdai találkozóján. A tanácskozás témája a palesztin egység kialakítása lesz. Habár Washington a Hamaszt terrorista szervezetnek tartja, támogatja az egyiptomi közvetítési kísérletet.

Kerry körútja egyik korábbi állomásán, Bejrútban azt mondta: Aszaddal való találkozója segít majd felmérni, hogy eljött-e már az idő a változásra a Damaszkusz és Washington közötti kapcsolatokban.

Éppen pénteken közölte az amerikai külügyi szóvivő, hogy bekérették a külügyminisztériumba Szíria washingtoni nagykövetét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) minapi jelentése miatt, illetve azért, mert Damaszkusz az Egyesült Államok által terroristáknak minősített szervezeteket támogat.

A NAÜ ellenőrei grafitot és nem természetes uránrészecskéket találtak az Izrael által lebombázott szíriai létesítménynél, amely Washington szerint titkos atomreaktor volt. A szóvivő szerint Washingtont aggasztja, hogy Damaszkusz atom- és nem hagyományos fegyverek beszerzésére törekszik, beavatkozik Libanon belügyeibe, illetve az is aggasztja, hogy romlik Szíriában az emberi jogi helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik