Külföld

Obamához fordult a Hamasz

admin
admin

2009. 02. 21. 12:38

Barack Obama amerikai elnöknek levelet írt a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász-kormányfő tanácsadója.

Mint Ahmed Juszef, Iszmáil Haníje miniszterelnök munkatársa szombaton elmondta, a levelet ENSZ-tisztviselőknek adta oda, akik csütörtökön átadták a Gázai övezetbe látogató John Kerry amerikai demokrata párti szenátornak. Juszef szerint a levélben, amelyet a Hamász-kormány is támogatott, arra kérte az amerikai elnököt, hogy “méltányosan kezelje a palesztin kérdést” és tárgyaljon az iszlám szervezettel.

A Hamászt Washington terrorista szervezetnek tekinti.
A levélátadás tényéről már pénteken beszámolt Chris Gunness, a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA szóvivője.

Ugyanakkor az iszlamista szervezet ekkor még tagadta azt, mivel Kerry egyetlen Hamász-illetékessel sem találkozott. Később az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette, hogy Kerry átvett egy levelet a Hamásztól és azt rögtön eljuttatta az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusára.

Barack Obama elnök már több ízben kijelentette, hogy szakít előde, George Bush politikájával és hajlandó tárgyalni az Egyesült Államok ellenségeivel, de a Hamásszal kapcsolatban mindeddig hajthatatlannak mutatkozott. Maga Kerry is hangsúlyozta, hogy gázai látogatása nem jelent változást a szélsőséges palesztin fegyveres szervezet amerikai megítélésében.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.