Nagyvilág

Aláírást gyűjtenek az MKP-ben Csáky Pál leváltásáért

Aláírásgyűjtés indult a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP) Csáky Pál elnök leváltásáért - derül ki a Sme című szlovák véleményformáló napilap pénteki összeállításából. Az MKP később reagálásában megalapozatlannak és félrevezetőnek minősítette ezt az írást: s megüzente: köszöni, jól van.

Az újság úgy tudja: az MKP rimaszombati járási szervezetében 25-en írták alá azt a petíciót, amely Bugár Béla visszatérését követeli az MKP élére. Hasonló petíció készül a galántai járásban, s a tőketerebesi és a nagymihályi járásban is beszédtéma lett ez. Mede Vencel, a párt pozsonyi területi választmányának elnöke jelezte, hogy a májusi pártkongresszuson javasolni akarja Csáky leváltását. Simon Zsolt parlamenti képviselő, volt mezőgazdasági miniszter is Csáky nyílt bírálói közé tartozik.

“Az összes járás mérlegelni fogja, hogy csatlakozzon-e valamelyik petícióhoz. Bármilyen legyen is a petíciók megfogalmazása, azon a közös követelésen alapulnak, hogy Bugár térjen vissza a párt élére” – állítja Mede.

“Az alapszervezetek, a tagok, de az MKP választói is elégedetlenek a mai vezetéssel. Sokan már nem is titkolják” – állítja Simon Zsolt, akit Bugár Béla szövetségesének tartanak. Bugár az utóbbi hetekben több ízben is úgy nyilatkozott: elégedetlen a párt jelenlegi vezetésének munkájával, de egyelőre nem módosította két éve hozott döntését, hogy a mostani választási időszak végén távozik a nagypolitikából. Megjegyezte: nyomást érez visszatérése érdekében, de még nem döntötte el, mit fog tenni.

“Károsak az ilyen nyilvános kijelentések, ártanak a pártnak” – így reagált elődje újabb nyilatkozatára a napokban az Új Szó hasábjain Csáky. Szerinte nagyon sokan nehezményezik, hogy Bugár a párt belső ügyeiről nyilvánosan beszélt. Az MKP támogatottsága szerinte nem a pártvezetés tehetetlensége miatt csökken. “Ultranacionalista kormány van Szlovákiában, ellenzékben vagyunk, a kettő együtt eredményezhet némi szimpátiacsökkenést” – magyarázta a helyzetet Csáky, aki szerint “a pártvezetés teszi a dolgát”. A vezetés nem akar a médián keresztül ártani a pártnak, a közösségnek – szögezte le.

Bárdos Gyula alelnök természetesnek tartja, hogy a párt élén történt vezetőcsere következtében elégedetlenség ütötte fel a fejét. Az MKP-nak azonban szerinte most inkább az EP-választásokra kellene összpontosítania. Az elégedetlenség “érezhető és látható is” – mondta a Sme-nek Bárdos. Úgy látja, ha az MKP az eddig két EP-képviselői helyéből egyet elveszítene, akkor valószínűleg vita robbanna ki a pártvezetés esetleges átalakításáról. Csáky nem gondolja, hogy széles körű lenne az elégedetlenség a munkájával. A petíciókat a helyi érdekekkel magyarázza, jegyezte meg a Sme.

Az MKP központja a nap folyamán ellenőrizte a Sme értesüléseit és megállapította: azok “megalapozatlanok”, s a pártban “nincs semmiféle komolyabb szervezkedés az MKP elnökének leváltására” – olvasható abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI prágai irodájába. Minden jel arra utal, hogy a forgatókönyv ugyanazon személyeknek a munkája, akik már 2008-ban is tevékenyek voltak ezen a téren. Az MKP ezért nem kíván bekapcsolódni ebbe a felesleges “játékba”. Az MKP kongresszusára a tervek szerint május 16-án Érsekújváron kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik