Nagyvilág

Tojással dobálták Demszkyt Pozsonyban

Először tett hivatalos látogatást a pozsonyi főpolgármesternél Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, akit a Magyar Kulturális intézetben meg akarták dobni tojással.

Csütörtökön délelőtt a szlovák főváros főpolgármesterével, Andrej Durkovskyval folytatott megbeszélést Demszky Gábor, délután pedig a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében mutatták be Keleti éden című, családtörténeti kötetét – adta hírül a Parameter.sk és a Bumm.sk hírportál.

A Parameter.sk híradása szerint a könyvbemutató kezdetén az egyik jelenlévő fennhangon nemzetárulónak nevezte Demszkyt, az SZDSZ-t szidalmazta, és egy tojást hajított a főpolgármester felé. A dobás azonban célt tévesztett. A rendbontót, aki feltehetőleg Magyarországról érkezett, az incidens után kitessékeltek a teremből. A közel 100 fős közönség ezután zavartalanul hallgathatta tovább a könyvbemutatót, ahol Demszkyvel Csanda Gábor beszélgetett.

A másfél órás eszmecserét kamarahangverseny követte, ahol fellépett a főpolgármester felesége, Németh Anikó is Németh Géza hegedű-, és Bíró Péter zongoraművésszel egyetemben.

Krasztev Pétert, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója szerint a váratlan incidens a sajnálatos magyarországi politikai viszonyokat, és nem a Szlovákiában működő kulturális misszió értékrendjét tükrözi.

Demszky Gábort legutóbb, a tavaly március 15-i beszédekor esernyőkkel kellett védeni a feléje hajigált tojások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik