Nagyvilág

Netanjahu alakíthat kormányt

Benjamin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezérét kéri fel Simon Peresz államfő az új izraeli kormány megalakítására - közölte pénteken az elnöki hivatal.

A hivatal közleménye szerint Peresz – közép-európai idő szerint péntek délután negyed kettőre – magához kéreti Netanjahut, hogy átadja neki a hivatalos kormányalakítási megbízást. Peresz azután döntött Netanjahu felkérése mellett, hogy nem sikerült rávennie Netanjahut és a februári parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot szerző centrista Kadima párt vezetőjét, Cipi Livnit, hogy Netanjahu vezetésével alakítsanak nemzeti egységkormányt.

Hiába szerezte a Kadima a legtöbb mandátumot a február 10-i választásokon, nem feltétlenül a legerősebb parlamenti frakció alakíthat kormányt. Simon Peresz államfő azt a politikust bízta meg kormányalakítással, akinek a legnagyobb esélye van más pártokkal együttműködve többségi koalíciót létrehozni a parlamentben.

Mivel a választásokon a centrista Kadima egy mandátummal megelőzte a jobboldali Likudot, így 28 képviselőt küldhet a 120 fős törvényhozásba a Likud 27 képviselőjével szemben. A jobboldal azonban összesen 65 képviselő támogatására számíthat a kneszetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik