Nagyvilág

Lemondott a lett kormány

Lemondott pénteken az utóbbi időben egyre népszerűtlenebbé vált lett kormány, Valdis Zatlers államfő pedig elfogadta a kabinet távozását.

Ivars Godmanis miniszterelnök és miniszterei azt követően kényszerültek távozni tisztségükből, hogy a kormánykoalíció két legnagyobb pártja pénteken Godmanis távozását követelte, ebben látva az egyetlen lehetőséget arra, hogy megerősödjön a közvéleménynek a kabinet iránti bizalma.

A kis balti köztársaság gazdasága évek óta tartó erőteljes növekedés után az elmúlt időben recesszióba süllyedt, aminek hatására az elmúlt hetekben a lett belpolitikai helyzet is ingataggá vált. Az államfő közölte: hétfőn kezd konzultációkat a parlamenti pártokkal arról, hogy kit kérjen fel kormányalakításra.
A kis balti köztársaság gazdasága évek óta tartó erőteljes növekedés után a pénzügyi világválság hatására mély recesszióba süllyedt, a hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben – éves összevetésben – több mint tíz százalékkal csökkent.

Ivars Godmanis leköszönő lett kormányfő és Valdis Zatlers lett elnök (fotó: MTI)

Ivars Godmanis leköszönő lett kormányfő és Valdis Zatlers lett elnök (fotó: MTI)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a skandináv országok ugyan 7,5 milliárd eurós pénzügyi segítséget ígértek Rigának, de a gazdasági nehézségek megingatták az országot 2007 decembere óta irányító kabinet helyzetét.
Az erősödő népharag az utcát is hatalmába kerítette: január 13-án tüntetők megpróbálták megostromolni a lett parlamentet és összetűztek az épületet védelmező rendőrökkel. A csetepatéban több mint negyven ember sebesült meg. Ez volt a legsúlyosabb zavargás Lettországban azóta, hogy a balti köztársaság 1991-ben kivált a Szovjetunióból és visszanyerte függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik