Nagyvilág

Tőkés: az RMDSZ-nek nincs alternatívája

A romániai magyar politikai életben visszatérni látszik az egypártrendszer, hiszen kudarcot vallott az alternatívaépítés - jelentette ki Tőkés László a Krónika című napilapnak. A EP-képviselő szerint pont az RMDSZ-szel kötött egyezsége juttatja be a szövetségen kívüli erőket a politikai játéktérre.

A kolozsvári újság annak kapcsán kérdezte Tőkést, hogy Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke korábban bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megállapodását. Ennek értelmében a júniusi romániai európai parlamenti választásokra közös listát állítanak, amelynek vezető helyét Tőkés László foglalja el. Szász kijelentette, hogy nem támogatja a közös választási listát, mert – mint fogalmazott – egy pártlistát soha nem lehet nemzeti listának nevezni.

Tőkés szerint könnyű belátni, hogy a polgári párt nem tudta megteremteni az alternatívát Erdélyben. „Aki megpróbálja megírni az MPP háromnegyed éves történetét, az maga is rájöhet, hol, mikor követett el hibákat a polgári párt” – állapította meg az európai parlamenti képviselő.

Elmondta: azért kényszerült megegyezésre az RMDSZ-szel, mert politikai játéklehetőséget kívánt biztosítani a szövetségen kívüli „nemzeti erőknek”, köztük elsősorban az MPP-nek, amely megkaphatja az ugyancsak befutóként esélyes negyedik helyet a nemzeti jelöltlistán. Az európai parlamenti képviselő szerint nem elég állandóan a pálya széléről kiabálni és szidni az RMDSZ-t, hanem a politikai játéktérre kell juttatni a szövetségen kívüli magyar erőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik