Nagyvilág

Akár 15 évet is kaphat a cipődobáló újságíró

Megkezdődött majd nem sokkal később elnapolták csütörtökön Irakban annak a helybéli újságírónak a perét, aki tavaly év végén egy sajtótájékoztatón George Bush akkori amerikai elnök felé dobta a cipőjét.

Muntaszir az-Zaidi a december 14-i eset óta őrizetben van. A tárgyalás előtt többtucatnyian gyűltek össze az ügyben eljáró nyugat-bagdadi bíróság épületénél, követelve az újságíró szabadon bocsátását. Ha elítélik, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat tettéért – írja a BBC. Zaidi vállán iraki zászlóval jelent a bíróságon.

Ügyvédje szerint a férfi a szólásszabadságnak megfelelően csupán véleményét fejezte ki az amerikai kormányról egy olyan országban, ahol vitatott az Egyesült Államok által indított iraki invázió megítélése.

A bíró ugyan megkezdte a tárgyalást, de azt röviddel később március 12-ig elnapolta. Közölte, hogy a bíróságnak időre van szüksége megtudni a kormánytól, az amerikai elnök látogatása hivatalos vagy nem hivatalos jellegű volt.

Zaidit, az al-Bagdadíja iraki tévé munkatársát rendkívüli tisztelet övezi szerte a muzulmán világban; hősként emlegetik tettéért, amelyről az az általános vélekedés, hogy jogos, hazafias cselekedet volt.
A tudósító Bush Irak-politikája miatti tiltakozásul dobta mindkét cipőjét egymás után az elnök felé az ominózus sajtótájékoztatón. „Kutyának” nevezte Busht, aki szerinte irakiak ezreinek a haláláért tehető felelőssé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik