Nagyvilág

Obama beerősít Afganisztánban

Barack Obama amerikai elnök felhatalmazást adott arra, hogy a védelmi minisztérium 12 ezer fős csapaterősítést küldjön Afganisztánba - közölte a Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője kedden.

Obama – aki állítólag már aláírta a vonatkozó rendeletet, és várhatóan még aznap, vagy legkésőbb másnap tesz bejelentést az ügyben – egy szárazföldi dandárt és egy tengerészgyalogos expedíciós csapattestet küld a közép-ázsiai országba.

Elemzők várakozása szerint az Obama-adminisztráció az elkövetkező hónapokban a jelenlegi 38 ezerről 60 ezer főre fogja növelni az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszámát.

Ez az első alkalom, hogy Obama a fegyveres erők főparancsnokaként jelentős számú amerikai katonának a harctérre küldéséről határozott. Mint ismeretes, a Fehér Ház az amerikai Afganisztán-politika lényegi átdolgozásán fáradozik.

A telepítendő új erőket – amelyeket az afganisztáni amerikai és NATO-alakulatok parancsnoka, David McKiernan tábornok kért – várhatóan az ország déli sávjába vezénylik, ahol feltámadóban vannak a lázadó tálib erők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik