Nagyvilág

Könnyítenek a szegények terhein Franciaországban

Nicolas Sarkozy francia államfő szociális intézkedéseket jelentett be: növelik a munkanélküli segélyt, s csökkentik a legalacsonyabb jövedelműek adóját.

“Franciaországnak korábban soha nem tapasztalt méretű válsággal kell szembenéznie, amely jogosan nyugtalanítja a franciákat. A helyzet komoly, de Franciaország jobban ellenáll, mint más országok, amelyből az következik, hogy Franciaország gyorsabban és erősebben fog a válságból kikerülni, ha nem követi el ismét a múlt hibáit” – mondta Sarkozy a francia elnöki hivatalban a szakszervezeti vezetők és a munkáltatók képviselőinek részvételével rendezett négyórás szociális csúcstalálkozót követően közvetített ünnepélyes televíziós beszédében.

A köztársaság elnök hangsúlyozta, hogy továbbra is a beruházásokat és a reformokat tartja a válság legfőbb ellenszerének, s nem a közalkalmazottak számának növelését vagy pedig a minimálbér emelését.

A tavaly decemberben bejelentett 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag után a “szociális igazságosság szellemében” Sarkozy ezúttal a “keményen dolgozó családok terheit” egy 2,6 milliárd eurós intézkedéscsomaggal kívánta megkönnyíteni.

Emelik a segélyeket

Az úgynevezett részleges munkanélküliségen lévő munkavállalóknak a segélyét a bruttó fizetésük 60 százalékáról 75 százalékára emeli a kormányzat. A részleges munkanélküliség olyan személyeket érint, akiknek munkahelyüket átmenetileg bezárták, de akiknek a munkaszerződése nem szűnt meg, így munka hiányában is megkapják a fizetésük egy részét.

Azoknak a munkanélkülieknek, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 28 hónapban legalább két és maximum négy hónapot dolgoztak, megközelítőleg 234 ezer személynek, egyszeri 500 eurós segélyt utal a kormány. (Négy hónapnyi járulékfizetés után már munkanélküli segély jár Franciaországban).

Az állam létrehoz egy elsősorban szakmai átképzésekre szolgáló szociális befektetési alapot 3 milliárd eurós alaptőkével, amelynek felét a kormány finanszírozza.

A legalacsonyabb adósávba (évi 5850-11 670 euró közötti jövedelem) tartozó családoknak az 5,5 százalékos személyi jövedelemadó kétharmadát átmenetileg eltörli a kormány, azaz idén az előző évi jövedelem után befizetendő adó kétharmada alól felmentést kapnak a szerény jövedelmű háztartások. Az intézkedés 6 millió francia családot érint. Emellett valamennyi iskolás korú gyermeket nevelő család, összesen 3 millió háztartás egyszeri 150 eurós plusz juttatás kap.

Az államfő a szakszervezetektől és a munkáltatók képviselőitől azt kérte: kezdjenek tárgyalásokat a cégek osztalékának az eddigieknél igazságosabb elosztásáról, valamint a létszámleépítésre kényszerű vállalatok vezetőitől Sarkozy elvárja, hogy lemondjanak prémiumaikról.

A szakszervezeteknek ez kevés

A szakszervezetek felhívására január 29-én több, mint 2 millióan vonultak utcára a kormány gazdasági válságkezelő politikája ellen tiltakozva. A szakszervezetek hasonló jellegű megmozdulást helyeztek kilátásba március 19-re.

A szociális csúcsot követően Bernard Thibault, a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT főtitkára úgy vélte, hogy a bejelentett intézkedések ellenére a tiltakozó napot meg kell tartani

Ajánlott videó

Olvasói sztorik