Nagyvilág

Netanjahu megerősítené a palesztinokat

Benjamin Netanjahu, az izraeli választásokon második legtöbb helyet szerző jobboldali Likud párt vezetője megerősítené a palesztin biztonsági erőket, és jelentős fejlődést tart szükségesnek a palesztin területek gazdaságát illetően.

A miniszterelnöki székre nagy eséllyel pályázó jobboldali politikus most valószínűleg a centrum szavazóit próbálta megszólítani az új üzenettel. A pártvezető a palesztin biztonsági erők megerősítésében és Ciszjordánia (Nyugati Part) jelentős gazdasági fejlesztésében látja a béke zálogát. A megegyezésről való politikai agendát eddig Cipi Livni uralta, Netanjahu inkább arra koncentrált, hogy határozott jobboldali nacionalista retorikával elhódítsa az egyre növekvő Jiszráel Bejténú (Izrael a Hazánk) nevű szélsőjobboldali párt szavazóit. Most a választások után azonban megérett a helyzet, hogy a Likud nyisson balra is. Ez többek között abban is megnyilvánul, hogy Netanjahu reményét fejezte ki egy nagykoalíció létrehozására a centrista Kadimával.

Erős Palesztin Hatóság a cél

A palesztin biztonsági erők megerősítésének célja Izrael szempontjából a Palesztin Hatóság hatalmának biztosítása a Nyugati Parton, a szélsőségek izolációja, tevékenységük elfojtása. A Hamasz térnyerése egyre lassul a Jordán nyugati partján, bár a gázai Öntött Ólom hadműveletet egyértelműen elítélték a ciszjordániai palesztinok, valamelyest felelősnek tartják az iszlamista szervezetet is a rengeteg civil haláláért.

A nyugati parti A-típusú, azaz teljesen palesztin közigazgatás alá eső nagyvárosaiban a Hatóság magabiztosan uralja a helyzetet, ezt mutatja az is, hogy a január elején folyó hadműveletek idején nem került sor nagyobb zavargásokra Ciszjordániában és viszonylagos nyugalom honol most is. Ennek alapja többek közt az a program, melynek során Dzsenin városában amerikai kiképzők készítették fel a palesztin rendőröket munkájuk minél hatékonyabb teljesítésére.

Irán a legnagyob ellenség?

Netanjahu kijelentette, fontosnak tartja a nyugati parti gazdasági helyzet gyors fejlődését is. Egy amerikai zsidó szervezetek előtt Jeruzsálemben tartott beszédében kiemelte, hogy ha a Palesztin Hatóság, az Egyesült Államok és Izrael képes együttműködni, lehetséges alapvető változások gyors elérése, ami többet jelentene ezer béketárgyalásnál – írja a Jerusalem Post. A jobboldali izraeli politikus szerint nem jöhet létre megállapodás addig, amíg a palesztinok megosztottak. Kifejtette továbbá, hogy a palesztin ügy legnagyobb ellensége Irán. Az iráni atomprogram jelentős akadálya lehet a mérsékelt palesztin vezetőkkel való párbeszédnek.

Míg Netanjahu a biztonsági erők és a gazdaság megerősítésével oldaná meg a helyzetet, addig Cipi Livni, a centrista Kadima párt miniszterelnök-jelöltje izraeli területek átadásával szeretné megnyerni a békét. „Úgy hiszem, az izraeli lakosság nagy része belátja, hogy Izrael demokratikus és zsidó államként csak akkor maradhat meg, ha bizonyos területekről lemond a béke érdekében” – mondta a jelenlegi külügyminiszter egy zsidó szervezetek előtt tartott konferencián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik