Nagyvilág

Újságírókat figyelt meg a német hírszerzés

Újságírók rendszeres megfigyelését ismerte el a német hírszerzés (BND) vezetője.

Ernst Uhrlau egy pénteken megjelent lapinterjúban megerősítette azokat a német parlament által is vizsgált információkat, amelyek szerint a BND jogellenesen újságírókat figyeltetett meg, illetve kémkedett utánuk. Állítása szerint mindez még 2005 végén – hivatalba lépése előtt – történt, de a megfigyeléseket azonnal betiltotta, amint elfoglalta posztját.

Uhrlau előző nap a Bundestag ellenőrző bizottsága előtt is beismerte az elsősorban 2000 és 2005 között történteket, utalva arra, hogy hivatala annak idején mindenekelőtt a megfigyelt újságírók szakmai munkájára, illetve magánéletére kiterjedően gyűjtött adatokat. Elismerte azt is, hogy a hírszerzés egyes szerkesztőségekben „beépített emberekkel” is rendelkezett, akik közreműködtek a kollégák “ellenőrzésében”.

Az interjúban a BND vezetője azt hangoztatta, hogy a korábbi intézkedés tulajdonképpen a hírszerzési tevékenység biztonságának megszilárdítását célozta. Azaz – mint állította – mindezzel azt kívánták megakadályozni, hogy a hivatal saját köreiből „illegális információk” kerüljenek a sajtóhoz. Ő maga viszont úgy ítélte meg, hogy az újságírók információs forrásai utáni kutatás jogellenes, ezért az addigi „gyakorlatot” leállíttatta.

A bizottsági vizsgálat során a BND vezetője azt ugyanakkor cáfolta, hogy az újságírók telefonbeszélgetéseit is lehallgatták volna. Elutasította azt a vádat is, hogy hivatala – már az ő idejében – akadályozta volna azt a vizsgálatot, amelyet a Bundestag évekkel ezelőtt indított az akkoriban már kiszivárgott ügy felderítésére. Azt állította, hogy minden szükséges dokumentumot az ellenőrzést végző hatósági személyek rendelkezésére bocsátottak.

Értesülések szerint a BND annak idején több, mind az írott sajtó, mind az elektronikus média területén dolgozó újságírót is megfigyeltetett. Az ügyben indított újabb parlamenti vizsgálat még tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik