Nagyvilág

Újabb rakétakísérletre készül Észak-Korea

Nagy hatótávolságú, Taepodong-2 típusú rakéta összeszerelését kezdte meg a jelek szerint Észak-Korea, s a hónap végén kísérletet hajthat végre vele - jelentette pénteken a dél-koreai sajtó.

A rakéta első és második fokozatát vonaton szállították a kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóállásra – írta a Csoszun Ilbo című újság név nélkül nyilatkozó dél-koreai kormányilletékeseket idézve.

Az egyik illetékes szerint az indítás legkorábban 25-én várható. Akkor lesz egy éve, hogy Dél-Korea elnöke Ri Mjong Bak lett, akit – Phenjannal szemben kemény álláspontja miatt – Észak az ellenségének tekint.

Egy amerikai szakértő már február elején jelezte, hogy Észak-Korea a jelek szerint kísérletre készül nagy hatótávolságú Taepodong-2 rakétával. Erről számolt be a Yonhap dél-koreai hírügynökség is.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek a jelentéseknek. Még ha valóban rakétaindítás előkészítéséről van is szó, akkor sincs nagy jelentősége a dolognak, hiszen a kommunista ország legutóbbi ilyen kísérlete is kudarcba fulladt – emlékeztetett szerdai washingtoni nyilatkozatában. Arra utalt, hogy Észak-Korea eddig legfejlettebb, Taepodong-2 rakétája kevéssel a kísérleti indítás után az óceánba zuhant 2006-ban.

Az amerikai haderő képes elfogni a Taepodong-2 típusú rakétákat, ha valaha útnak indítanának ilyeneket az Egyesült Államok területe felé – jelentette ki az amerikai miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik