Nagyvilág

A szenátus megerősítette a CIA-vezért

A washingtoni szenátus csütörtökön vita nélkül megerősítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatóját Leon Panetta személyében, akit korábban éles bírálatok értek, amiért nincs hírszerzési tapasztalata.

A 70 éves Panetta lesz a CIA eddigi legidősebb igazgatója. A szenátus hírszerzési bizottsága előző nap egyhangúlag támogatta Panetta jelölését. Saxby Chambliss republikánus szenátor közölte: Panetta gyorsan tanul, jó vezető és mindkét párttal együtt kíván működni, bizonyosan meg fog birkózni a CIA-t érő összetett kihívásokkal.

A CIA új vezetője múlt heti meghallgatásain kijelentette, hogy az ügynökség nem fog vizsgálódni a terroristagyanús személyek vallatásakor a Bush-kormány idején alkalmazott durva módszerek ügyében. A Barack Obama elnök által a hírszerző szervezet élére jelölt korábbi kaliforniai képviselő közölte: az Obama-kormány nem indít eljárást azok ellen, akik részt vettek a vallatásokban, mivel az igazságügy-minisztérium jóváhagyásával cselekedtek.

Panetta feladata lesz, hogy felügyelje a korábbi, sokat bírált vallatási gyakorlat befejezését, valamint a titkos külföldi CIA-börtönök bezárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik