Nagyvilág

Neonáci megmozdulástól tart Drezda

Az elmúlt évek legnagyobb németországi, sőt európai neonáci-megmozdulásától tartanak a drezdai hatóságok. A szombatra tervezett szélsőjobboldali tüntetés szinte az egész országot felkavarta.

A szászországi tartományi fővárosban szombaton emlékeznek meg a Drezda ellen a szövetségesek – az amerikai, illetve a brit légierő – által intézett bombatámadás 64. évfordulójáról, illetve az áldozatokról, akiknek a száma máig is vitatott. Miközben egy hivatalos drezdai történészbizottság 25 ezer áldozatról beszél, más történészek 100 ezret meghaladó számot említenek.

Egy helyi, a Német Nemzeti-demokrata Párthoz (NPD) tartozó neonáci parlamenti képviselő ugyanakkor a közelmúltban azzal állt elő, hogy a támadás több mint 250 ezer halálos áldozatot követelt, s egyfajta “bombaholokausztról” beszélt. Különböző szélsőjobboldali szervezetek ennek alátámasztására, illetve az áldozatokkal való szolidaritás kinyilvánítására hirdették meg a “gyászmenetként” bejelentett szombati tiltakozó megmozdulást, amelyre szerte az országból neonáci csoportosulásokat várnak.

A városi hatóságok az előzetes információk alapján attól tartanak, hogy a szélsőjobboldali tüntetők száma megközelítheti a 10 ezret, amelyhez hasonló nagy neonáci megmozdulásra az elmúlt években sem Németországban, sem Európában nem került sor. Ennek megfelelően a rendőrség is több ezer főt helyezett készültségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik