Nagyvilág

Árnyékhadsereget hozott létre az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezet "árnyékhadsereget" épített ki Afganisztánban, s ez akadályozza a békés rendezést - írta a pénteki The Washington Times amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva.

“Az al-Kaida újjászervezte hírhedt félkatonai egységeit, megteremtve a feltételeket a vészjósló visszatéréshez” – fogalmazott az újság, amely szerint a korábban 055-ös dandárként elhíresült fegyveres csoport újjászervezése nyomán nagyobb és hatékonyabb alakulat, az árnyékhadsereg jött létre.
Ez a fegyveres szervezet elsősorban Pakisztán törzsi körzeteiben, valamint Afganisztán keleti és déli régióiban működik – tájékoztattak névtelenséget kérő amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők.

Jól képzett és felszerelt csoportról van szó, amely már többször vereséget mért az afgán hadsereg alakulataira. A fegyveresek – amelyekhez tálib erők is csatlakoztak – az afgán biztonsági alakulatokon kívül a koalíciós erők ellen is támadásokat intéznek Afganisztán egész területén.

A lázadók körében tekintélye vannak, aki az úgynevezett Árnyékhadseregben szolgál. Hatékony műveletei miatt az amerikai erők már több légi csapást mértek a csoport egységeire Pakisztánban, 2008 októberében az egyik ilyen támadásban meghalt a szervezet akkori vezetője, Halid Habib al-Sami.

Az árnyékhadsereg szigorúan katonai felépítésű, élén az al-Kaida egy magas rangú katonai vezetője áll, és az alegységeket is tapasztalt tisztek irányítják. Az újjászervezett alakulatokat szaúdi, jemeni, egyiptomi, továbbá észak-afrikai és iraki harcosokkal töltötték fel. Amerikai források szerint az egykori 055-ös dandárt teljesen átalakították, és felkészültsége meghaladja a 2001 előtt szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik