Nagyvilág

Kiégett egy kínai luxusszálló

Őrizetbe vettek Pekingben 12 embert egy tűzvész miatt, amelyet egy nem engedélyezett tűzijáték okozott a kínai központi állami televízió új épületegyütteséhez tartozó Mandarin Oriental hotelben.

A tűzvész teljesen tönkretette a még befejezetlen luxushotelt – jelentette csütörtökön az Új Kína hírügynökség. A 159 méter magas szálloda része volt a CCTV kínai állami televízió új épületegyüttesének, tévéstúdiók és kiállítótermek is helyet kaptak benne. Egy tűzoltó életét vesztette, hét ember megsérült a hétfő esti tűzvészben.

Az őrizetbe vett személyek részint a kínai központi állami televízió munkatársai, részint pedig annak a pirotechnikai vállalatnak az alkalmazottjai, amelyet megbíztak a tűzijáték kivitelezésével. Őrizetbe vették a CCTV új központjának építésvezetőjét is.

A pirotechnikai cég emberei elmenekültek a helyszínről, amikor kitört a tűz, és még arról sem gondoskodtak, hogy a még felhasználatlan pirotechnikai eszközöket eltávolítsák a tűzvész körzetéből. A rendőrség hamar elfogta őket a főváros közelében.

A tűzijáték általában tilos Peking belterületén, kivéve a holdújévi ünnepségek időszakát. Hétfő volt az utolsó nap, amikor még elvileg szabad volt petárdákat durrogtatni, ám az olyan nagyszabású tűzijátékra, amelyből a szóban forgó tűzvész keletkezett, még ebben a kivételes időszakban is engedélyt kellett volna kérni, ám ezt elmulasztották a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik