Nagyvilág

Elfogadták az amerikai élénkítő csomag végső változatát

Az amerikai Kongresszusban - a szenátus és a képviselőház által korábban külön-külön elfogadott törvényjavaslatokat összehangoló konferencia ülésén - szerdán megállapodás született a gazdaságélénkítő programcsomag végső változatáról.

Az egyeztetett verzió végösszege 789 milliárd dollár, amely kisebb mind az alsóházban, mind a felsőházban megszavazott csomag méreténél. A képviselőház korábban 819 milliárd dolláros élénkítő programról döntött, a felsőház 838 milliárd dollárt hagyott jóvá.

Az Obama-kormány által kezdeményezett ösztönző csomag főbb elemei: az adócsökkentések, az infrastrukturális projektek, illetve a recesszió áldozatainak megsegítése.

Hova tegyük a pénzünket válság idején?

Minden kérdésére választ kaphat az eheti Figyelő 32 oldalas mellékletéből!

Max Baucus demokrata szenátor közlése szerint a csomagban 35 százalékot képviselnek a különböző adócsökkentések és -kedvezmények. Susan Collins republikánus szenátor úgy tájékoztatott, hogy a csomagban 150 milliárd dollár szerepel új infrastrukturális fejlesztésekre. Egyéb részletek egyelőre nem ismertek, de annyit tudni, hogy a szövetségi államok 44 milliárd dollár segélyt kapnak.

Az összehangolt törvényjavaslatot mindkét háznak jóvá kell hagynia, csütörtökön megszavazhatják a képviselők, pénteken pedig a szenátorok. Ideális esetben Barack Obama már hétfőn aláírhatja a minden korábbinál nagyobb méretű élénkítő programról szóló törvényt, amellyel az elnök szerint 4 millió munkahelyet lehet teremteni, illetve megmenteni.

Obama az utóbbi napokban többször figyelmeztetett: az ösztönző csomag nélkül, cselekvés hiányában katasztrófába zuhanhat a gazdasági válság. Meggyőződése szerint a 80 éve nem látott súlyosságú krízisből a fogyasztói költekezés önmagában nem jelent kiutat, ezért van szükség a 800 milliárd dollár körüli szövetségi ösztönző csomagra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik