Nagyvilág

Chávez összeesküvést hiúsított meg

Venezuelában kormányellenes katonai összeesküvést hiúsítottak meg a hatóságok - jelentette be Hugo Chávez venezuelai elnök.

Több katona arra készült, hogy behatol az elnöki palotába – mondta az államfő az állami televízióban. A katonák egy “Függetlenség” fedőnevű művelettel kapcsolatban országszerte üzeneteket küldtek a katonai egységeknek azokba a szövetségi államokba, amelyek az ellenzék irányítása alatt állnak. Az összeesküvők kapcsolatban álltak egy volt katonatársukkal is, aki korábban az Egyesült Államokba menekült – tette hozzá az államfő.

Chávez elmondta, hogy őrizetbe vették azokat a katonákat, akikhez eljutottak az összeesküvésről szóló üzenetek, ám erről nem értesítették a feletteseiket. Ezenkívül a hatóságok fegyvereket és robbanószereket foglaltak le az ország nyugati részében az üggyel összefüggésben.

Az elnök biztosított arról, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és azt ígérte, hogy a kormány keményen fel fog lépni azokkal szemben, akik lázadást próbálnak szítani a hadseregben.

Chávez már tavaly ősszel is előállt azzal, hogy nyugállományú katonatisztek az Egyesült Államokkal összejátszva arra szövetkeznek, hogy megöljék. Akkor hangfelvételeket is közzétett, amelyek szerinte bizonyították az összeesküvést.
2002-ben katonatisztek egy csoportja – kihasználva az akkortájt az országban zajló általános sztrájk következtében kialakult zűrzavaros helyzetet – államcsínnyel megdöntötte Chávez hatalmát, az államfőhöz hű erők azonban két nappal később visszahelyezték hivatalába az elnököt. A puccsisták többségét elfogták, a többiek elmenekültek Venezuelából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik