Nagyvilág

Sarkozy Irakban taktikázik

Sarkozy az iraki újjáépítésben vezető szerepet szán Franciaországnak, és véget kíván vetni az amerikai-francia kapcsolatokat beárnyékoló ellenérzéseknek, amelyek abból fakadnak, hogy Franciaország ellenezte a 2003-as iraki invázió megindítását – értékelte a francia elnök iraki látogatását a Guardian című brit napilap.

Sarkozy az első olyan Irakba látogató európai vezető Szaddám Huszein halála óta, aki anno nem támogatta az Irak ellen 2003-ban indított amerikai inváziót – állapítja meg a brit lap, hozzátéve, hogy a látogatásnak három fontos üzenete van.

Az egyik, hogy Sarkozy vezető szerepet szán a francia diplomáciának a Közel-Keleten, másrészt a francia vállalatok nagy szerepet vállalnának az iraki újjáépítésben, valamint Franciaország kész együttműködni Barack Obamával.

Sarkozy azóta az Egyesült Államokkal való kapcsolat javításán munkálkodik, hogy elődje, Jacques Chirac kijelentette, hogy nem támogatja Irak lerohanását.

Jalal Talabani iraki elnök és Nicolas Sarkozy (fotó: MTI/EPA)

Jalal Talabani iraki elnök és Nicolas Sarkozy (fotó: MTI/EPA)

A francia elnök „határtalan” lehetőségekről beszélt az iraki gazdasági fejlődéssel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy ebben a francia vállalatok is jelentősen kiveszik majd a részüket. Azért jöttem ide, hogy tudassam a francia vállalatokkal, hogy itt az ideje, jöjjenek, és fektessenek be Irakban – mondta Sarkozy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik