Nagyvilág

Meglepetés Izraelben

A 2009. február 10-én tartott izraeli választásokat megelőző felmérések végig szolid Likud-előnyt és a Jiszráel Bejténu szélsőjobboldali párt jelentős előretörését mutatták. Ehhez képest némi meglepetést okozva az exit poll adatok szerint a Kadima harminc helyet nyert el a Knesszet 120 képviselőszékéből, míg a Likud csak 28-at.

A három legnagyobb izraeli tévétársaság felmérése alapján Avigdor Lieberman nacionalista pártja a Jiszráel Bejténu 15, míg mögötte nem sokkal lemaradva a Munkapárt 13 helyet kaphat majd a Knesszetben.

A kis pártok közül az ultraortodox Shas 9-10 hely körüli képviseletre számíthat, a liberális Meretz 5, az arab-zsidó Hadash 4, a két arab párt, a Balad és a Ta’al egyenként 3 képviselőt küldhet az izraeli parlamentbe. A szavazatok összeszámlálását és a végeredmény kihirdetését követően Simon Peresz elnök egyeztetni fog a parlamenti pártok vezetőivel a miniszterelnök személyéről. A poszt feltehetően a legtöbb helyet gyűjtött párt első emberét fogja megilletni, bár ehhez a Kadimának még legalább 30 képviselő támogatását meg kell szereznie.

A választások kisebb incidensekkel folytak. Az arab többségű Umm el-Fahm városában a Nemzeti Unió, szélsőjobboldali telepeseket támogató párt képviselőjét egy nagyobb kísérettel sikerült csak eljuttatni a szavazóhelyiségekhez, ahol ellenőrizhette a választások szabályos lefolyását.

KÉPGALÉRIA Jeruzsálemből! (Fotó: Bihari Ádám/FN)

KÉPGALÉRIA Jeruzsálemből! (Fotó: Bihari Ádám/FN)

A szavazóurnák lezárása előtt fél órával, este fél tízkor pedig a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott a területtől három kilométerre fekvő Sderot városának egyik lakatlan részére. A törékeny tűzszünet óta 35 rakétatámadást indítottak a palesztinok Gázából.

A Kadima győzelme ellenére nem felétlenül lesz képes kormányt alakítani, hiszen igen jelentős jobboldali blokkal kell szembenéznie. Ám a Kadima összefoghat a Jiszráel Bejténuval, és közösen megakadályozhatják, hogy Cipi Livni legyen az új miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik