Nagyvilág

A Kadima szerezte a legtöbb mandátumot

Cipi Livni jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján szerda hajnalban közzétett részeredményekből.

A Kadima 28, az ellenzéki Likud pedig 27 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Kadima így várhatóan eggyel kevesebb képviselővel rendelkezik majd, míg a Likud az eddigi 12 mandátumához képest jelentősen megerősödik.

Még beleszólhatnak a katonák

A harmadik legerősebb párt – a nem hivatalos eredmények szerint – a szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) lett 15 mandátummal, negyedik helyen pedig a Munkapárt végzett 13 képviselővel. A Sasz szefárd ultraortodox vallási párt 11 törvényhozót delegálhat a parlamentbe.
Kadima (Előre) párt támogatói ünnepelnek (fotó: MTI/EPA)

A Kadima párt támogatói ünnepelnek (fotó: MTI/EPA)

A hajnalban közzétett eredményekbe még nincs beleszámítva mintegy 175 ezer izraeli katona szavazata. Ez azt jelenti, hogy még öt-hat mandátum sorsa bizonytalan, de választási elemzők szerint ez már nem fog jelentősen változtatni a végeredményen.
A választási bizottság közlése szerint a választásra jogosultak részvételi aránya elérte a 65,5 százalékot.

Két győztes?

Hiába szerezte a Kadima a legtöbb mandátumot a választásokon, nem feltétlenül a legerősebb parlamenti frakció alakíthat majd kormányt. Simon Peresz államfő azt a politikust fogja megbízni a kormányalakítással, akinek a legnagyobb esélye van más pártokkal együttműködve többségi koalíciót létrehozni a parlamentben. A jobboldali Likud 65 fős többségre tehet szert a szélsőjobboldal és a vallási pártok együttműködésével, míg a legtöbb szavazatot megszerző Kadima elvileg összesen csak 55 képviselő támogatását tudná biztosítani.

Az urnazárás után mind Livni, mind legfőbb riválisa, Netanjahu egyaránt saját magát kiáltotta ki győztesnek, és azt állította hívei előtt tartott beszédében, hogy ő lesz Izrael új miniszterelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik