Nagyvilág

MP3-as könyveket visz a Progressz

Sikeresen Föld körüli pályára állt kedden a Progressz teherűrhajó, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szállít létfontosságú rakományt.

A Progressz M-66 típusú teherűrhajót reggel bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról. A teherűrhajó a start után 9 perccel, 200 kilométeres magasságban levált a Szojuz-U típusú hordozórakétáról, és folytatja háromnapos útját az ISS felé – közölte az irányító központ.

A teherűrhajó közel 2,5 tonna rakományt, egyebek mellett élelmiszert, vizet és üzemanyagot visz az űrállomásra. Emellett az ISS három asztronautája csomagot kap a hozzátartozóktól. A lélektani támogató csoporttól is kapnak ajándékokat: jobbára zenei és színházi audio-, illetve videofelvételeket, továbbá könyveket MP3-kivitelben.

A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták
alkalmával viselnek majd az űrhajósok. Az űrruha “megsúgja” a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst. A szkafander első darabját tavaly szeptemberben szállították az ISS-re, de még nem használták.

A teherűrhajó ginzengsejteket is szállít az űrállomásra. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a növény sejtjei űrbéli körülmények között 20-30 százalékkal „termékenyebbé” váltak, s ez a felismerés újabb, ginzenggyökérből készített, esetleg a rák gyógyítására is alkalmas gyógyszerek előállításával kecsegtet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik