Nagyvilág

Mélyponton Sarkozy népszerűsége

Nicolas Sarkozy francia államfő népszerűségvesztését a gazdasági és pénzügyi válságkezelés kapcsán az elmúlt hetekben tartott 18 beszéde és múlt csütörtöki közel kétórás tévéinterjúja sem tudta megállítani: 4-9 pontos csökkentést mutat a négy legfrissebb felmérés.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet által a csütörtökön megjelenő Le Point című hetilap számára végzett felmérés szerint a francia elnök tetszési mutatója 9 százalékpontos visszaesést mutat az előző hónaphoz képest, és jelenleg 36 százalékon áll. Sarkozy 2007. májusi hivatalba lépése óta eddig soha nem volt ilyen alacsonyan a tetszési mutatója.

A Libération napilap megbízásából készült ViaVoice-felmérés szerint öt ponttal, 41 százalékra esett az államfő általános megítélése, de például a válságkezeléséről csak a megkérdezettek 31 százaléka van jó véleménnyel. A Le Nouvel Observateur hetilap internetes oldalának megbízásából az LH2 felmérése a januári 48 pontos tetszési mutató 44 pontra való csökkenését jelzi.

Valamennyi felmérés Sarkozynek a több mint 15 millió néző által élőben követett múlt csütörtöki tévéinterjúja után készült, de az azt megelőzően a Sofres által végzett közvélemény-kutatás is – amelyet kedden tett közzé a Le Figaro című napilap – 4 pontos visszaesését mutat.

A január 29-i általános sztrájknapot követően a felmérések már 4-6 százalékos visszaesést mutattak az államfő népszerűségi mutatójában, s a szakemberek szerint ez a tendencia látszik folytatódni. A megkérdezettek többségét nem győzte meg az elnök a tévéinterjúban, s a franciák közel két harmada nem bízik a kormány gazdasági válságkezelő politikájában. A kormányfő, Francois Fillon tetszési mutatója az államfőjével hasonlóan alakult az elmúlt hetekben, s a különböző felmérésekben jelenleg 38 és 49 százalék között mozog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik