Nagyvilág

Irán kész tárgyalni Amerikával

Az iráni elnök kedden kijelentette, hogy Irán pozitívan fogadja az Egyesült Államok megváltozott hozzáállását az országhoz, és hajlandó tárgyalásokat kezdeni abban az esetben, ha a dialógus a kölcsönös megértésen alapul.

Obama a Fehér Házban tartott hétfői sajtóértekezletén arról beszélt, hogy a jövő hónapban diplomáciai nyitásra lát lehetőséget Iránnal kapcsolatban, megtörve ezzel elődje, George W. Bush politikáját – írja a The New York Times.

Az új amerikai adminiszitráció változást akar és párbeszédet szeretne elindítani – mondta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az iráni iszlám forrdalom harmincadik évfordulóján kedden tartott beszédében, amelyet az iráni állami televízió élőben közvetített.

Valódi változásokra, nem pedig taktikai változásokra van szükség az Egyesült Államok részéről – fejtette ki, hozzátéve, hogy a párbeszédnek tisztességes légkörben, a kölcsönös tisztelet alapján kell létrejönnie.

Teherán és számos vidéki település zászlódíszbe és virágfüzérekbe öltözött kedden, s milliók vettek részt országszerte az államilag szervezett tömegrendezvényeken. Azt ünnepelték, hogy a Ruhollah Khomeini néhai nagyajatolláh által kezdeményezett és vezetett iszlám forradalom megfosztotta hatalmától 1979 februárjában az amerikai támogatást élvező Reza Pahlavi sahot, megdöntve ezzel egyúttal a két és fél ezer éves monarchiát.

Radikális iráni diákok még ugyanabban az évben megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, majd 444 napon át túszként fogva tartottak ott 52 amerikait. Washington 1980-ban megszakította emiatt diplomáciai kapcsolatait Teheránnal.

Irán a világ negyedik legnagyobb olajszállítója, és ez az ázsiai ország rendelkezik a világ összes ismert földgázkészletének 15 százalékával. Ennek ellenére a lakosság mintegy 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik