Nagyvilág

Az eső sem gátolja az izraeli szavazókat

Nagyobb az átlagosnál a részvétel az izraeli választásokon. Félő volt, hogy az országban szokatlan, rendkívül zord, esős, szeles időjárás távol tartja a választókat. Több politikus is biztatta a voksolókat, hogy ne riadjanak meg rossz időtől és éljenek demokratikus alapjogukkal.

Az előzetes várakozásokkal szemben igen sokan elmentek szavazni, már este 8 óráig az izraeli szavazók 60 százaléka az urnákhoz járult, míg ez az arány 2006-ban csak 57 százalék volt. A három évvel ezelőtti egyébként a legalacsonyabb végeredmény volt a zsidó állam történetében (63,2 százalék) ahol nem ritka, hogy a választók négyötöde elmegy szavazni.

Cipi Livni plakátja, ortodoxokkal (fotó: Bihari Ádám, FN)

Cipi Livni plakátja, ortodoxokkal (fotó: Bihari Ádám, FN)

Izraelben nincsen kampánycsend, így a pártok vezetői még kedden is részt vettek választási rendezvényeken és aktivistáik is igyekeztek meggyőzni az utca emberét, hogy szavazzon rájuk.

Félő volt, hogy az Izraelben szokatlan, rendkívül zord, esős, szeles időjárás távol tartja a választókat. Több politikus is arra biztatta a választókat, hogy ne riadjanak meg rossz időtől és éljenek demokratikus alapjogukkal. Jeruzsálemben katonák és rendőrök vigyáznak a rendre az utcákon és a szavazó helyiségek bejáratánál is.

A Shas kampánystandja (Fotó: Bihari Ádám, FN)

A Shas kampánystandja (Fotó: Bihari Ádám, FN)

Egyelőre nagyobb rendbontás nem történt, mindössze az egyik szélsőséges párt képviselőjét kellett komolyabb kísérettel ellátni, mikor egy arab faluban végezte a választási eljárás ellenőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik