Nagyvilág

A tömegbe lőttek Madagaszkáron

Madagaszkáron legalább huszonöt tüntetőt lőtt le, és további 167-et megsebesített a rendőrség, amikor szombaton demonstrálókra nyitott tüzet a fővárosban - közölte vasárnap a fegyveres testület szóvivője. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.

Az adatok a legnagyobb kórháztól származnak. Lehetnek további áldozatok és sebesültek is, akiket különböző magánklinikákra szállítottak; állítólag a halottak között van az RTA helyi tévé és rádió egyik riportere is.

Az első kordont áttörték

A rendőrség egy húszezres, kormányellenes tüntetésen használt éles lőszert a demonstrálók ellen. A megmozdulást Marc Ravalomanana elnök politikai ellenfele, Andry Rajoelina szervezte, aki a héten kilátásba helyezte, hogy átmeneti kormányt hoz létre, ha az államfő szombatig nem távozik tisztségéből.

A mintegy húszezer tüntető Antananarivo egyik főterén gyűlt össze, és közel egy órán át farkasszemet nézett a rohamrendőrséggel. Rajoelina végül felszólította híveit, hogy menjenek az államfő hivatalához, és iktassák be az ország ideiglenes miniszterelnökét, akit ő nevezett ki. A tömeg áttörte a rendőrség első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.

Az elnök nyugalomra szólít

A sortűz után az elnök televíziós beszédében bejelentette, hogy “felszólította a fegyveres erőket és a népet a nyugalom és a rend helyreállítására Antananarivóban és egész Madagaszkáron”, miután szerinte az ellenzék “átlépte a határokat”. Az éjszakai kijárási tilalom hatályát egy héttel meghosszabbították.

Madagaszkáron január vége óta véres tüntetések és zavargások vannak. Az ellenzék a közpénzek elpocsékolásával és a demokrácia aláásásával vádolják a kormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik