Nagyvilág

Lemondana a német gazdasági miniszter

Lemondási szándékát jelezte Angela Merkel kancellárnak Michael Glos gazdasági miniszter - közölte szombaton a minisztérium szóvivője.

Elhatározásáról a miniszter a nap folyamán telefonon tájékoztatta a kancellárt, aki a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián vett részt. Értesülések szerint Merkel egyelőre nem közölte, hogy elfogadja-e Glos lemondását, amely meglepetést okozott német politikai körökben.

Glos a kisebbik uniós pártot, a bajor CSU-t képviseli a CDU-elnök vezette, konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormányban. Első keresztényszociális gazdasági miniszterként kezdettől fogva tagja volt Angela Merkel 2005 novemberében hivatalba lépett kabinetjének.

A miniszter lemondási szándékával kapcsolatban arra utalt, hogy a tavaly őszi tartományi parlamenti választásokon katasztrofálisan szerepelt CSU megújítása, illetve hitelképességének helyreállítása érdekében kíván munkálkodni. Nyílt titoknak számított ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban többször összeütközésbe került Merkellel a válságkezelés módozatait illetően, s néhány minisztertársával is nézeteltérései voltak.

A 64 éves Glos nyitva hagyta, hogy azonnali hatállyal kíván-e távozni, vagy hivatalban marad az őszi választásokig. Megfigyelők mindenesetre a gyors távozásnak adnak esélyt. Ebben az esetben Horst Seehofer CSU-elnök dönthet arról, hogy kivel kívánja helyettesíteni a bajor párt képviselőjét a gazdasági tárca élén. Maga Seehofer a közelmúltig mezőgazdasági miniszterként ugyancsak tagja volt Merkel kormányának, azonban visszalépett, miután a CSU elnökévé, s egyben Bajorország kormányfőjévé választották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik