Nagyvilág

Pakisztánban tervelték ki a mumbai merényletet

Összefüggésbe hozta Sivsankar Menon indiai külügyminiszter az ISI pakisztáni katonai titkosszolgálatot a tavaly novemberi véres mumbai (Bombay) terrortámadásokkal.

Menon egy szerdai párizsi külügyi értekezleten mondott, csütörtökön Újdelhiben is ismertetett beszédében kijelentette: a támadásokat Pakisztánban tervelték ki. Az elkövetőket ott képezték ki és onnan indultak Mumbaiba, a merényletek szervezői pedig kapcsolatban álltak és állnak az ISI-vel, sőt a titkosszolgálat “hozta létre” őket.

Az indiai külügyminiszter azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy “köntörfalaz” a merényletek ügyében indított vizsgálatot és a merénylet értelmi szerzőinek, szervezőinek felelősségre vonását illetően.

A két ország viszonya igen feszült a 179 halálos áldozatot követelő terrortámadások óta. India a Laskar-e-Taiba pakisztáni szélsőséges szervezetet vádolta a vérengzés elkövetésével, és bár úgy véli, hogy a merénylők minden bizonnyal segítséget kaptak a pakisztáni hivatalos szervektől, az ISI-t nyíltan nem szokta összefüggésbe hozni a történtekkel. Pakisztán tagadja, hogy hivatalos szerveinek közük lett volna a merényletekhez és azt hangoztatja, hogy tanulmányozza az indiai hatóságoktól kapott – Újdelhi szerint a merényletek pakisztáni szálaira utaló – tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik