Nagyvilág

Bekeményített az ENSZ a Hamásszal szemben

Az ENSZ legfőbb gázai segélyszervezete pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti a palesztin területre irányuló szállításait, miután segélyeiből a Hamász emberei előző éjjel egy újabb szállítmányt koboztak el.

A Gázai övezetet ellenőrző iszlamista mozgalom tévedésről beszél, s ígéretet tett arra, hogy az eltérített szállítmányokat visszaadja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNRWA). Ugyanakkor kulcsszerepet követelt magának a segélyek elosztásában.

Az ügyben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is megszólalt pénteken, szóvivője útján követelve a segélyek azonnali visszaszolgáltatását, valamint azt, hogy a Hamász “semmilyen módon ne avatkozzon bele a humanitárius segítség gázai célba juttatásába és elosztásába”.

Szállítmányokat rabolnak

Az UNRWA közleménye szerint csütörtök éjjel a Hamász szociálisügyi minisztériumának teherautói kétszáz tonna lisztet és rizst vittek el abból a segélyszállítmányból, amelyet az ügynökség importált Egyiptomból, s juttatott el az övezet izraeli határán lévő kerem-salomi átkelőhely palesztin oldalára.

Az ENSZ-ügynökség emlékeztetett arra, hogy ez már másodszor fordult elő, hiszen két nappal korábban, kedden a Hamász fegyveresei 3500 takarót és több mint 400 élelmiszercsomagot raboltak el a Sati menekülttáborban működő elosztó központjából. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy mindaddig felfüggeszti a segélyek importját, amíg “vissza nem kapja a segélyeket, és a Hamász-kormány hihető biztosítékot nem ad arra, hogy ezek a rablások nem ismétlődnek meg”.

Ígérik, visszaadják

A Hamász közleményben reagált, azt állítva, hogy Ahmad Kurd szociálisügyi miniszter utasítást adott “a történtek kivizsgálására”. “Minden az UNRWA tulajdonát képező segélyt vissza fogunk adni” – közölte az iszlamista mozgalom. “A segélyeket tévedésből rakodták át az átkelőhelyen, mivel a kormány egyetlen képviselője sem volt jelen, és a sofőrök nem tudták, hogy a szállítmányok közül mi az, ami UNRWA-é és mi a kormányé” – magyarázta a Hamász egyik szóvivője.

Ahmad Kurd közvetve megerősítette az első elkobzási esetet, azzal érvelve, hogy a segélyekre a gázai lakosság szélesebb rétegeinek van szüksége, s nem csupán azoknak, akik menekült státusban vannak, s ezért az UNRWA segélyeinek kedvezményezettjei. A Hamász kormányának főszerepet kell játszania a segélyek elosztásában és az igazságos elosztás ellenőrzésében. “Mi 1,5 millió palesztinért vagyunk felelősek” – hangoztatta.

Ahhoz, hogy fenntartsa kormányzásának helyi támogatottságát, az iszlamista mozgalom számára létfontosságú, hogy segélyeket tudjon adni a lakosságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik