Nagyvilág

Peking a guantánamói kínai foglyokra pályázik

Peking ellenzi, hogy bármely ország befogadja a guantánamói támaszponton fogva tartott, terrorizmussal vádolt kínai muszlim foglyokat - jelentette be a kínai külügyminisztérium csütörtökön.

Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő bejelentését megelőzően Kanada visszautasította azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint elképzelhetőnek tartják, hogy a vádak alól tisztázott három foglyot befogadna országába. A külügyi szóvivő kifejtette, hogy a Guantánamón fogva tartott mind a 17, terrorizmussal vádolt ujgur fogolyra igényt tart, amikor a tábor Barack Obama amerikai elnök utasítására végleg bezárják.

Csiang Jü reményét fejezte ki, hogy a felek a nemzetközi jogokat tiszteletben tartva és annak szellemében fognak eljárni. „Mint már korábban is bejelentettük, nyomatékosan ellenezzük, hogy bármely ország befogadja ezeket az embereket” – hangsúlyozta a szóvivő. A guantánamói támaszponton összesen 17 ujgur nemzetiségű kínai állampolgárt tartanak fogva. Az Egyesült Államok korábban bejelentette, hogy az ujgur foglyok azért nem térhetnek haza, mert az ázsiai országban üldöztetésnek lennének kitéve.

A Kína nyugati részéből, a Hszincsiang-Ujgur autonóm területről (Xinjiang Uygur Zichiqu) származó gyanúsítottakat 2001-ben Afganisztán, illetve Pakisztán területén fogták el. Peking szerint a 17 fogva tartott a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű szervezet tagja, s a kínai törvények szerint, bíróság előtt akarják felelősségre vonni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik