Nagyvilág

Veszélyt jelenthetnek a guantánamói befogadottak

Nemzetbiztonsági és politikai kockázatot is jelenthet Magyarország számára, ha egykori guantánamói foglyokat fogad be, az ország terrorfenyegetettsége azonban valószínűleg nem növekedne jelentősen az exrabok megérkezésével.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a foglyok befogadása komoly problémát jelenthet nemzetbiztonsági és politikai szempontból is. Egyelőre azonban túl kevés információ nyilvános ahhoz, hogy pontosan meg lehessen ítélni ezeket a kockázatokat – hangsúlyozta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézetvezetője.

Ugyanakkor valószínűleg nem nő meg jelentősen a terrorfenyegetettség, ha Magyarország befogadja az egykori guantánamói rabokat. Ha ugyanis humanitárius alapon fogadják be a foglyokat, akkor a szélsőséges muzulmán szervezetek többsége nem akar majd Magyarország ellen terrortámadást indítani. Ha azonban Magyarországon is börtönbe kerülnének a Guantánamóról érkezők, ez megnövelheti a kockázatot – mutatott rá.

A legfontosabb kérdés tehát, hogy milyen státuszúak lesznek foglyok: a 2007-ben érkezett kubai menekültekhez hasonló lesz-e a helyzetük, vagy fogvatartottak lesznek. Ez utóbbi azért is komoly problémát jelentene, mert nem lehet tudni, hogy mi lehetne az alapja a bebörtönzésüknek. Amennyiben menekültként érkeznek és menedékjogot kapnak, könnyedén elvándorolhatnak más uniós országba is, ahol csatlakozhatnak radikális csoportokhoz is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik