Nagyvilág

Srí Lanka-i elnök: a terrorizmus árnya elpárolgott

A Srí Lanka-i elnök szerdán, az ország függetlenné válásának 61. évfordulóján ígéretet tett arra, hogy a kormányerők napokon belül teljes vereséget mérnek a tamil szakadárok mozgalmára. Közben az ENSZ helyi képviselője súlyos civil áldozatokról számolt be a háborús övezetben.

Mahinda Radzsapaksze leszögezte: “a terrorizmus árnya már szinte teljesen elpárolgott. A Tigrisek napokon teljes vereséget szenvednek.” Egyúttal, közösségi hovatartozástól függetlenül, hazatérésre szólította fel azokat, akik elmenekültek az elmúlt évtizedekben a szigetről a háború miatt.

A szigetország északi és keleti részén a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) elnevezésű szervezet már csak mintegy 200 négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt, amelynek megvédelmezéséért elkeseredett utóvédharcot vív a kormányerőkkel. 2006-ban még 18 ezer négyzetkilométeres területet birtokoltak, itt akartak létrehozni egy független tamil államot.

Közben a Srí Lanka-i ENSZ-misszió szóvivője közölte, hogy fürtös bombák találták el az elmúlt napokban a háborús övezet utolsó működő kórházát. Ez az első eset e lövedékfajta bevetésére a kormányerők részéről azóta, hogy 2006-ban összeomlott a tamilokkal kötött tűzszünet. A szóvivő szerint légi csapásokat is mértek az immár csaknem teljesen üres kórház körzetére.

A világszervezet adatai szerint az elmúlt napok harcaiban 52 civil halt meg és legalább 80-an megsebesültek. Az áldozatok egy része abban a kormányerők által kijelölt “biztonsági zónában” vesztette életét, amelyet Colombo ígérete szerint meg kellett volna kímélniük a támadásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik