Nagyvilág

Obamát bírálta az al-Kaida-vezér

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője újra szent háborúra szólított fel az Egyesült Államok ellen.

Ajmán az-Zavahri az iszlamista honlapok figyelésével foglalkozó amerikai intézet, a SITE által közzétett hangfelvételen közölte: Washington továbbra is a muszlimok ellensége, és szent háborúra szólított fel az Egyesült Államok ellen. Egy hónap alatt ez az al-Kaida vezetője, Oszama bin Laden alvezérének második üzenete.

Miközben Zavahri beszéde hangzott a mellékelt filmkockákon a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletben meghalt palesztin gyermekek holttestei voltak láthatóak, de felvillant Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai király, Hoszni Mubara egyiptomi, Nicolas Sarkozy francia elnök, Ehud Olmert izraeli kormányfő, mint ahogy Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

Az üzenetben, amelynek címe “Gáza áldozatai és összeesküvések”, a terrorista vezér azt kifogásoltra, hogy Obama beiktatási beszédében nem tett említést a gázai eseményekről. Még hivatalba lépése előtt Obama jelezte, hogy nyugtalanító a gázai polgár áldozatok nagy száma, és a január 20-a után sok minden mondanivalója lesz erről.

Zavahri úgy vélte, hogy a palesztinok elleni “cionista keresztes hadjáratnak, amelynek Izrael mellett arab és nyugati országok is a részesei nem töri le és nem is félemlíti meg mindazokat, akik emberi és anyagi vesztességeket szenvedtek el. Ezért arra szólította fel a muzulmánokat, hogy tömegével vagy akár egyénileg is szálljanak szembe az arab rezsimekkel és az ellenséggel. Zavahri szerint a harckocsik és a katonai repülőgépek elleni harchoz azonban már nem elégségesek az utcai megmozdulások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik