Nagyvilág

Obama: elcsesztem Daschle jelölését

"Elcsesztem" - mondta Barack Obama amerikai elnök a CNN hírtelevíziónak adott keddi interjújában arra utalva, hogy hibát követett el Tom Daschle egészségügy-miniszteri jelölése kapcsán.

Obama és Daschle szenátor, miután utóbbiról kiderült, hogy korábban nem fizetett be 120 ezer dollár adót, közös nyilatkozatban közölte: a szenátus egykori demokrata párti többségi frakcióvezetője visszavonta jelölését. A több tévécsatornának is nyilatkozó elnök azt mondta, hogy vállalja a felelősséget azokért a hibákért, amelyeket Daschle adóproblémáinak kezelése kapcsán elkövettek.

Csalódott magában

Az NBC-nek úgy fogalmazott: csalódott magában, hibásnak érzi magát, amiért úgy tűnhetett, hogy kettős mérce létezik az adófizetés terén, egy a híres emberek, egy másik meg az átlagemberek számára.

“Ez hiba volt, elcsesztem (…) vállalom a felelősséget ezért a hibáért” – mondta szinte szó szerint több interjúban is alig több mint 24 órával azután, hogy kijelentette, teljes mértékben kiáll Dashcle jelölése mellett. Mint kiderült, Daschle az utóbbi 2 évben 5,2 millió dollárt keresett, ilyen jövedelemmel nem tudott befizetni 120 ezer dollár adót.

Fennmarad éjszakánként

A hatalmas gazdaságösztönző csomag kongresszusi elfogadtatásáért küzdő Obama azt mondta a CNN-nek adott interjúban: “elnöki működésem sikerének egyetlen mércéje az lesz, ha az emberek 5 vagy 9 év távlatából visszatekintve elmondhatják, hogy rendbe tettem a gazdaságot”. Leszögezte, az alapján fogják megítélni tevékenységét, hogy felépül-e a gazdaság a recesszióból.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: riasztó, hogy milyen gyors mértékben romlik a gazdaság helyzete, “2-3 hónappal ezelőtt a közgazdászok még nem jósolták volna meg, hogy itt fogunk tartani”. Mint kifejtette, szükség lesz egy felépülési programba a munkanélküliség kezelésére, valamint egy olyan másik programra, amellyel intelligens módon meg lehet indítani a banki hitelek áramlását. “A gazdasági helyzet miatt éjszakánként fenn vagyok” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik