Nagyvilág

Végül leadták a cipőtámadást a kínai tévék

A kínai média gyorsan reagált a kínai miniszterelnöknek a Cambridge-i Egyetemen mondott beszédét megzavaró incidensre, a beszámolókban azonban nem tartották fontosnak megemlíteni, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) felé lábbelit hajítottak.

A kínai miniszterelnök európai körútjáról készült összefoglalók végén külön kitértek az angliai egyetemen hétfőn történtekre azzal, hogy Ven Csia-pao beszéde alatt valaki megpróbálta a rendet megzavarni, s ezért a brit fél később elnézést kért.

A Kínai Központi Televízió (CCTV) hírcsatornáján és az Új Kína hírügynökség honlapjáról is elérhető a kínai miniszterelnök cambridge-i beszédéről készült közel egyórás videofelvétel, amelyben a cipődobálás ugyan nem szerepel, de a kínai sajtóban és a körútról készült összefoglalókban megemlítik a sajnálatos eseményt.

Este leadták

A CCTV óránként sugárzott esti híradásaiban számoltak be elsőként az incidens részleteiről. A miniszterelnök beszédéből korábban kihagyott részt vágatlanul tették közzé.
A tettes cipője elhajítása közben azt kiabálta: “Ez botrányos! Hogy lehet, hogy az egyetem hasra vágódik ez előtt a diktátor előtt?” A lábbeli nem találta el a politikust, tőle egy méterre a pódiumra esett. A tiltakozót lefogták az egyetem biztonsági őrei, s kivezették a teremből.

Ven Csia-pao néhány pillanatig tétovázott, majd folytatta beszédét, és azon nyomban ő maga közölte: “Ez a szánalmas viselkedés nem lehet hatással Kína és az Egyesült Királyság barátságára.”

Bocsánat

A kínai híradások még azt is megemlítik, hogy a 27 éves cipődobáló a történtekért később az egyetem honlapján kért bocsánatot.

Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő kifejtette, hogy Kína elégedetlenségének ad hangot a miniszterelnök előadása közben történt zavaró esemény miatt, azonban mindjárt leszögezte, hogy az incidens nem akadályozza a kínai-brit kapcsolatok fejlődését.

A kínai YouTube-on látható

Az interneten egyebek közt a YouTube videomegosztó portál kínai változatán látható az incidens. A történtekről a blogbejegyzések is megoszlanak. Vannak, akik azt kifogásolják, hogy a kínai média elhallgatja a történteket, mások viszont azt fejtegetik, hogy George Bushra, az egykori amerikai elnökre cipőt hajító iraki újságírót börtönbe zárták, és a bordáit is eltörték, az angliai cipődobáló viszont szabadon távozhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik