Nagyvilág

Válságidőben aktuális a székelyföldi autonómia?

Válságos időkben a székelyföldi autonómia témája a szokásosnál is aktuálisabbá válik mind Budapesten, mind pedig a romániai Hargita és Kovászna megyében élő magyarok körében - így kezdi keddi tudósítását Traian Basescu román államfő budapesti látogatásáról a Curentul.

A bukaresti napilap szerint a romániai magyarok lobbitevékenységet folytatnak autonómiatörekvéseik megvalósítása érdekében, és ezt – mint fogalmaz – az “euro-regionális decentralizáció” álarca mögött teszik. A szerző bukaresti elemzők véleményére hivatkozva írja: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által szorgalmazott autonómia kampányidőszakra korlátozódó kérdés maradt, amelyet minden választási évben felmelegítenek. A budapesti tömegtájékoztatási eszközök számára pedig ez a téma a Nagy-Magyarország mítoszának életben tartását szolgálja.

A Curentul e bevezető után számol be arról, hogy Basescu a magyar fővárosban leszögezte: soha nem lesz székelyföldi autonómia, mivel Románia egységes nemzetállam. Ezt a gondolatot emeli ki rövid tárgyszerű tudósításainak címében a többi román lap is. Így az Adevarul szerint Basescu azt mondta a székelyek autonómiájáról, hogy “soha, az Evenimentul Zilei pedig szó szerint idézte a román államfőt: “Székelyföld soha nem lesz autonóm”. A Ziua ugyanakkor azt a címet adta: “Basescu keménykedik Budapesten”.

Gyurcsány, a megmentő?

A Gandul tudósítása azzal kezdődik, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök “szenvtelenül eljátszotta a megmentő szerepét” saját sajtókonferenciáján, amikor beszéde közben elájult a kormányszóvivő, maga vette karjaiba a nőt, és vitte ki a teremből. Rövid anyagában a lap ezután tér rá Basescu és Sólyom megbeszéléseire.

A két államfő elbeszélt egymás mellett (fotó: MTI)

A két államfő elbeszélt egymás mellett (fotó: MTI)

A Gandul utal arra, hogy a magyar államfő – amikor arról kérdezték, hogy az ottani románoknak mikor lesz parlamenti képviseletük, mint amilyen Romániában van a magyaroknak – azt felelte: Budapest “gesztust” fog tenni ez ügyben. “Ez azonban nem lehetséges, mivel nincs meg hozzá a jogi alap, és a magyarországi politikai pártok nem támogatják ezt az ötletet” – állapítja meg a cikk írója. Sólyom Lászlót idézi, miszerint a kisebbségi önkormányzatok rendszere kárpótolja a parlamenti képviselet hiányát. Ezzel kapcsolatban a tudósító megállapítja: valójában a kisebbségi önkormányzatok kudarcot vallottak, azokat gyakran kisebbségeken kívüli személyek vezetik.

Elbeszéltek egymás mellett

A két államfő Budapesten az autonómia kérdésében ugyanúgy elbeszélt egymás mellett, mint tavaly októberben Csíkszeredában – fejti ki keddi számában az Új Magyar Szó. A bukaresti napilap felidézi: Traian Basescu és Sólyom László október 23-án Csíkszeredában több ezer megemlékező jelenlétében beszédet mondott. A köztársasági elnök akkor arról beszélt: Székelyföldnek – történelmi egység lévén – “méltánylandó az az igénye, hogy gazdasági fejlődéséhez olyan igazgatási keretet nyerjen el, amely ehhez a létező egységhez és annak fejlődési igényeihez igazodik”. A Székelyföld egységes fejlesztési régióvá minősítését az elnök előnyösnek, igazságosnak és támogatandónak tartotta.

Basescu viszont ugyanott elismételte már-már szállóigévé vált mondatait. “Szeretném, ha megértenék, hogy ugyanolyan szükségük van a szabadságra és az autonómiára a caracaliaknak is, mint az aradiaknak vagy a székelyudvarhelyieknek, a sepsiszentgyörgyieknek és a konstancaiaknak”.

Úri kedve szerint beszél Basescu?

Az erdélyi Krónika arra emlékezteti olvasóit, hogy Basescu 1998 májusában még közlekedési miniszterként hosszasan magyarázta: a romániai forgalmi adatok nem teszik indokolttá az autópályák építését, az ország infrastruktúráját a létező országutak kiszélesítésével kell megfeleltetni a kor kihívásainak.
“Minden valószínűség szerint nem örülne Traian Basescu, ha ma szembesülne a tíz és fél évvel ezelőtti kijelentésével. A forgalmi dugókban időzve ő maga is elgondolkozhat azon, hogy botorság volt nem előrelátni: egy évtized alatt megsokszorozódik az autók száma… Valószínű, a majdan szégyellendő mondatok tárába kerül az is, hogy a ‘mikor kap a Székelyföld területi autonómiát?’ kérdésre úgy válaszolt: ‘soha’, mivel Románia szuverén és egységes nemzetállam'” – írja a kommentátor.

A Sepsiszentgyörgyön szerkesztett Háromszék kommentátora arra a “slágerré is vált politikai intelemre” hívja fel a figyelmet, amely szerint “Soha ne mondd, hogy soha!”. “Traian Basescu államfő hétfőn Budapesten a mifelénk jól ismert hetyke mosolyával úgy vágta a sajtótájékoztatón megjelent újságírók s természetesen a magyar államfő szemébe ezt a fenyegetően kurta szót, mintha államelnöki hatalmát beláthatatlan ideig valamely felső erő biztosítaná” – írja a szerző.

A lap szerint e hetykeségében az államfőt erősíthette, hogy hazájában hetvenszázalékos koalíció áll mögötte, s valójában azt tehet még egy ideig Romániában, amit “nagyúri kedve, hajóparancsnoki tudása” megenged. “Ennek ellenére hisszük, hogy Băsescunak nem lesz igaza. Székelyföldi autonómia egyszer majd mégis lészen, ha nem holnap, holnapután…” Múlékony politikai hatalmak, öntelt államfők a világ menetét nem változtathatják meg, legfeljebb kisebb-hosszabb távon eltéríthetik – olvasható a Háromszékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik