Nagyvilág

Meciar nekiment a szlovák elnöknek

"Politikai kaméleonnak" nevezte Ivan Gasparovic szlovák államfőt Vladimír Meciar, a koalíciós Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke a pozsonyi parlament keddi vitájában.

Meciar azután szólalt fel, hogy Pavol Paska házelnök élesen bírálta a mostani ellenzéket, mondván, hogy a Dzurinda-kormány csak korrupcióval és képviselők megvásárlásával volt képes megtartani hatalmát. Felszólította az ellenzéki vezetőket, hogy mondjanak le képviselői mandátumaikról.
Az állítólagos képviselővásárlásról Daniel Lipsic, az egyik ellenzéki vezető beszélt a napokban, erkölcsi megtisztulást sürgetve.

“Következetesnek kell lenni, mert a félmegoldások mindenkire visszaütnek” – jelentette ki Meciar, aki a kilencvenes években kormányfő volt és Gasparovic legközelebbi munkatársai közé tartozott. Később összevesztek, Gasparovic kilépett a HZDS-ből, a két politikus között ellenségeskedés alakult ki.
Meciar felrótta koalíciós partnereinek (Irány-Szociáldemokrácia, Szlovák Nemzeti Párt), hogy olyan embert akarnak továbbra is az államfői bársonyszékben, aki a múltban maga is képviselőket vásárolt.

“Az elnök is csipegetett” – jelentette ki Meciar. Kifejtette: a múltban nemcsak Dzurindáék vettek meg két képviselőt, de Gasparovic is megvette magának Miroslav Maxon képviselőt.

“Ha valaki jó volt Meciar idejében, ha jó volt Moravcík idejében, ha jó volt Dzurinda idejében és jó Fico idejében is, akkor az olyan élőlény, akit a természettudomány kaméleonnak nevez. Ha a politikában tevékenykedik, akkor politikai kaméleonról van szó, akit a kormánykoalíció éltet” – szögezte le Meciar.

Szerinte Gasparovic a múltban egyetlen egy esetben sem lépett fel a Dzurinda-kormány ellen, s mindig mindent aláírt.
Pavol Paska a parlamenti ülés előtt sajtóértekezleten jelentette be, hogy a márciusi elnökválasztáson hivatalosan hét jelölt indul, köztük Ivan Gasparovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik