Nagyvilág

Hillary Clinton a Lewinsky-botránnyal viccelődött

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban letette a hivatali esküt; a ceremónián nagy derültséget keltett, amikor homályos utalást téve a Monica Lewinsky-botrányra, köszönetet mondott férjének, a jelen levő Bill Clinton exelnöknek a sokféle élményért az életben.

“Annyira hálás vagyok neki, amiért életemben mindenféle élményben részem lehetett” – fogalmazott az ünnepségen, és mondata közepén nyomatékos szünetet tartott. A válasz nevetés volt a diplomaták, politikusok részéről. Az eseményen Bill Clinton mellett Hillary anyja és lánya, Chelsea is jelen volt.
A volt first lady komolyabb hangnemre váltva úgy fejezte be mondatát, hogy hálás férjének a gazdag élettapasztalatért.

Clinton 2008 januárjában, a Monica Lewinsky-affér 10. évfordulóján egy érzelmes tv-interjúban bevallotta: sosem kételkedett férje szerelmében, még akkor sem, amikor az hűtlen lett hozzá. Mint elmondta, annak idején rendkívül felizgatta férje hűtlensége, a fehér házi gyakornokkal való viszonya, de soha nem ingott meg a lánya és családja iránti kötelességérzete, bizalma, túljutott a düh, a zaklatottság és csalódottság első pillanatnyi érzésein.

Az új külügyminiszter arról is beszélt hétfői eskütételekor, hogy “bámulatos személyes utazást” tett, “az élet furcsa utat jár be, és a politika még inkább”. Utalt rá: korábban sem ő, sem Joe Biden alelnök nem gondolták volna, hogy előválasztási vetélytársukkal, Barack Obamával egy csapatban fognak dolgozni. Clinton a bibliára téve kezét mondta el az eskü szövegét, az eskütételt Biden vezette.

Clinton megköszönte férjének a

Clinton megköszönte férjének a “sokféle élményt” (fotó: MTI/EPA)

Névtelenséget kérő amerikai diplomaták megerősítették, hogy Clinton első külföldi útja – amely feltehetően a jövő héten kezdődik – valószínűleg a Távol-Keletre, az Egyesült Államok két fontos szövetségeséhez, Japánba és Dél-Koreába fog vezetni. Minden bizonnyal elutazik Kínába és egy délkelet-ázsiai államba is. A közlés szerint Clinton hangsúlyozni kívánja, hogy elkötelezett az észak-koreai atomkérdés megoldását illetően, meg kívánja erősíteni a Tokióhoz és Szöulhoz fűződő hagyományosan szoros kapcsolatokat, egyben megteszi a kezdőlépést a Peking felé való szélesebb nyitás terén.

Az újonnan kinevezett amerikai külügyminiszterek első külföldi útja általában az európai szövetségesekhez vagy a Közel-Keletre vezet. De mivel Joe Biden alelnök a héten Németországba látogat egy biztonsági konferenciára, Obama közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell pedig már járt a térségben, Clintonnak nem kell ragaszkodnia a hagyományokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik