Nagyvilág

A háború szélére sodródott Észak-Korea

Úgy tűnik, hogy Észak-Korea újabb kísérletre készül legnagyobb hatótávolságú rakétájával, miután Phenjan a napokban ismét arra figyelmeztetett: a Koreai-félsziget a háború szélére sodródott.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség és a Szankei Simbun című japán lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a világtól hermetikusan elszigetelt állam megkezdte a Taepodong-2 típusú rakéta kilövésére alkalmas berendezésének az üzembe helyezését.

Megfigyelők szerint Észak-Korea rendszerint akkor hajt végre próbaindításokat, amikor a körülötte lévő politikai feszültség éleződik. Elemzők szerint Phenjan most az új amerikai elnökről akarja elvonni a figyelmet, mivel úgy tűnik, Barack Obama kormányzata kiemelt figyelmet fordít majd az ázsiai térségre, és ezen belül is az észak-koreai fegyverkezési program valóra váltásának a feltartóztatására.

Észak-Korea legutóbb 2006 júliusában hajtott végre kísérletet a Taepodong-2-es hordóeszközével, ám az a teszt kudarcba fulladt. A kilövés után a rakéta az indítóhelytől mintegy másfél kilométerre a levegőben felrobbant. Mindössze 40 másodpercen át repült.

A Taepodong-2 lehetséges hatótávolságát egyes katonai szakértők 3500-4300 kilométerre, míg mások több mint 15 ezer kilométerre teszik. Utóbbi esetben ez a típusú rakéta már valós fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok nyugati térségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik