Nagyvilág

Elsimultak a viták a Vatikán és a zsidóság között?

Elsimultak a viták a Vatikán és a zsidóság között Tarcisio Bertone bíboros, államtitkár (vatikáni kormányfő) nézete szerint.

“A pápa egyértelmű szavai után lezártnak lehet tekinteni az ügyet” – mondta a vatikáni kormányfő az Avvenire című katolikus olasz újságnak, a katolikus egyházfőnek arra a múlt heti nyilatkozatára utalva, amelyben ismételten és nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal “teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról” biztosította a zsidóságot. XVI. Benedek és munkatársai továbbra is jó viszonyt akarnak a zsidókkal – olvasható az interjúban, amelyet kedden közölt a lap.

A Szent X. Pius Testvériséghez tartozó négy tradicionalista katolikus püspökre két évtizeddel korábban kimondott kiközösítés visszavonásának nincs semmi köze Richard Williamson püspök “nem szerencsés” kijelentéseihez – mondta a bíboros, államtitkár.

Aki sokat tud

Richard Williamson brit születésű, de jelenleg Argentínában élő tradicionalista katolikus püspök azt állította egy múlt heti televíziós interjúban, hogy “a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének”. Szerinte a nácik “nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, és egyiküket sem gázkamrában”.

Williamson egyike annak a négy tradicionalista püspöknek, akiket XVI. Benedek pápa – több mint 20 év után – a múlt szombaton oldott fel a kiközösítés alól. Zsidó szervezetek és intézmények részéről felháborodást és értetlenséget váltott ki a pápai intézkedés Williamson esetében.

Előrehaladott

Bertone bíboros azt is leszögezte kedden közölt nyilatkozatában, hogy a pápa szentföldi utazásának előkészítése folytatódik, és már előrehaladott állapotban van. Az Izraelben akkreditált apostoli nuncius, Antonio Franco érsek korábban többször is hangsúlyozta, hogy a pápa szentföldi utazása csak akkor lehetséges, ha nagy haladás lesz az izraeliek és palesztinok közötti békefolyamatban, illetve ha számottevően javul a szentföldi keresztények helyzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik