Nagyvilág

Buta lépések a szlovák-magyar vitában

Két ország kapcsolatában az alapvető diplomáciai szokásokat megtagadó egyoldalú lépések nemcsak buták, hanem éppen a várttal ellentétes hatást váltják ki - írta a magyar és a szlovák parlament emberi jogi bizottságainak elmaradt ülésével összefüggésben a Sme című szlovák véleményformáló napilap kedden.

A Majd megszokják című jegyzetében a mértékadó újság emlékeztetett: Amikor Orbán Viktor, a mai magyar ellenzék vezérének kormánya megpróbálta elfogadtatni a határon túli magyarokról szóló törvényt, az akkori ellenzékkel együtt a szomszédos államok mérsékeltebb képviselői is kifogásolták, hogy a dolgot nem egyezteti a szomszédokkal, akiket ez azért mégiscsak érint. A Fidesz egyik, határon túli magyarokkal foglalkozó politikusa a kulisszák mögött erre azzal reagált, hogy “majd megszokják”. Amikor pedig a szomszédok és Brüsszel ellenkezése már túl hangos lett, a Fidesz retorikája “hiszen tájékoztattuk őket” szóhasználatra váltott át. Ez azt jelentette, hogy a törvény szövegét idővel megküldték a szomszédos országok nagykövetségeinek és az Európai Uniónak.

“Az egyeztetéstől, tehát attól a vitától, amelyben a másik fél véleménye is érdekel, ez az eljárás nagyon messze van. A szomszédokkal való egyeztetésbe a Fidesz csak akkor ment bele, amikor az ügyből nemzetközi botrány lett, s amikor a megegyezés bármiféle lehetősége már füstté vált” – mutatott rá a Sme. “Két ország kapcsolatában az alapvető diplomáciai szokásokat megtagadó egyoldalú lépések nemcsak buták, hanem éppen a várttal ellentétes hatást váltják ki. Ha pedig a saját otthonomban egy kellemetlen és kész tény elé állítok valakit, akit magam hívtam meg, az ráadásul még rendkívül udvariatlan is” – szögezi le a lap.

Úgy véli, a szlovák félnek a dunaszerdahelyi beavatkozással kapcsolatban “joggal rossz a lelkiismerete, mert továbbra is fennáll az a gyanú, hogy a rendőrség etnikai alapon avatkozott be, s ráadásul a szlovák hatóságok a bizonyítékokkal kapcsolatban hazudtak”. Valószínű, hogy ezért nem akarták megnézni azt a felvételt, amelyet a magyar partnerbizottság elnöke akart levetíteni. Igazuk volt ugyanakkor abban, hogy nem fogadták el a “majd megszokják” stílusú tárgyalást. Különösen nem egy olyan partnertől, aki a másik oldalon nem akarja beismerni, hogy az áldozatok nagy részének nem volt semmi köze a “békeszerető szurkolókhoz”, ahogy azt Balog Zoltán, a magyar emberi jogi bizottság elnöke állította – záródik a Sme jegyzete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik