Nagyvilág

Basescu: soha nem lesz székely autonómia

Soha nem lesz autonómia Székelyföldön – mondta Traian Basescu román államfő, miután a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Sólyom Lászlóval. A magyar államfő szerint kulturális autonómia azért lehetséges, és a két ország kapcsolata jó.

Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam – mondta Traian Basescu román államfő hétfőn Budapesten a távirati iroda kérdésére, azután, hogy vendéglátójával tárgyalt. Románia egységes nemzetállam, ez benne van az alkotmányában is. Románia sohasem fogja elismerni a nemzetiségi kollektív jogokat. Ugyanakkor fenntartja a nemzetiségek képviselőinek egyéni jogait – hangsúlyozta Traian Basescu.

Sólyom László szerint Magyarország továbbra is lehetségesnek tartja a romániai magyarok területi autonómiáját, támogatja ezeket a törekvéseket. A kulturális autonómiát valószínűleg Románia is elismeri, csak nem közösségi jogként – tette hozzá.

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) képriportját a találkozóról!

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) képriportját a találkozóról!

A hétfői tárgyalások azt mutatták, hogy az eddigi jó kapcsolatok tovább folytatódnak Magyarország és Románia között – mondta a tervezettnél jóval hosszabb megbeszélés után Sólyom László köztársasági elnök.

A román fél szerint az, hogy az RMDSZ kikerül a kormányból, nem érinti a romániai magyarokat, mert a jogaikat továbbra is garantálni fogják – idézte a találkozón elhangzottakat Sólyom László.

Traian Basescu hangsúlyozta: Románia úgy értékeli, hogy kisebbségi politikája megfelel az uniós standardoknak. Sok dolgot kell azonban még tenni a Romániában élő tizenkilenc kisebbségért – tette hozzá a román államfő.

Gyurcsány Ferenc is azt az álláspontot képviselte a Basescuval folytatott tárgyaládán, hogy legitim törekvés az erdélyi magyar autonómia – értesült az MTI magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrásból. A magyar miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy Európa több országában, Skóciától Spanyolországig létezik ez a megoldás, hangsúlyozta ugyanakkor, a kérdést Romániában kell rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik