Nagyvilág

Bosszúra készül Izrael

"Komoly, haladéktalan reagálást" sürgetett vasárnap Benjámin ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter a Gázai övezetből érkező újabb rakétatámadásokra röviddel azután, hogy a reggeli órákban újabb két rakéta csapódott be Izrael területére.

Izrael “aránytalanul” erősen fog reagálni a Gázai övezetből kilőtt rakétákra a tűzszüneti megállapodás ellenére – jelentette ki vasárnap a kormányülés előtt Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.

Az izraeli hadsereg szerint a reggeli órákban négy palesztin rakéta csapódott be az ország déli részére, de a támadásoknak nem voltak áldozatai és anyagi kár sem keletkezett.

Kemény választ ígérnek (Fotó: MTI)

Kemény választ ígérnek (Fotó: MTI)

“A Hamasznak fizetnie kell. Senki ne akarja elhitetni velünk, hogy a rakétatámadásokat “fegyelmezetlen kis csoportok” hajtják végre. Tudjuk, hogy a Hamasz ellenőrzi a helyzetet” – szögezte le Ben Eliezer az izraeli katonai rádiónak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy ez ügyben figyelmen kívül kell hagyni a február 10-én esedékes parlamenti választásokat.

Régi játékszabályok

“Semmiképpen sem szabad hagyni, hogy azok a szabályok vezessenek minket, amelyeket a Hamasz akar ránk erőltetni” – figyelmeztetett a munkapárti miniszter, aki korábban a védelmi tárcát vezette az izraeli kormányban.

Utasítást adtam a hadseregnek a védelmi miniszteren keresztül, hogy készítsen elő egy, a körülményeknek megfelelő izraeli választ és ez a válasz akkor, ott és úgy fog megérkezni, ahogyan mi eldöntjük” – tette hozzá Olmert. Leszögezte: “Nem engedjük meg, hogy visszatérjenek a régi játékszabályok és úgy cselekszünk, hogy egyszer s mindenkorra vége legyen a szüntelen rakétatámadásoknak, amelyek megakadályozzák az ország déli részén élők normális életét”.

Kapnak még

Ehud Barak védelmi miniszter megerősítette: Izrael annyi akciót hajt végre, amennyi szükséges. “A Hamasz komoly csapást szenvedett el, és ha kell, kap továbbiakat” – mondta, szintén még a kormányülés előtt.

Az Izrael és az iszlamista szervezet között megkötött tűzszünet óta legalább öt rakétát lőttek ki a zsidó állam déli területeire.

Csak kampány?

A Hamasz vasárnap azzal vádolta Olmertet, hogy a megtorlással való fenyegetése a parlamenti választási kampány részét képző manipuláció.

Tahír al-Nunu szóvivő Gázában kiadott közleménye elítéli Olmert és más izraeli vezetők fenyegetéseit. A kommüniké szerint “kísérletet tesznek arra, hogy ürügyet találjanak a palesztinok elleni eszkalációra”, továbbá az a céljuk, hogy zátonyra futtassák a nyugalom helyreállítását célzó egyiptomi erőfeszítéseket, miközben nyomást gyakorolnak a palesztinokra, hogy fogadják el Izrael feltételeit. A szóvivő egyúttal közölte, hogy szervezet felszólította a többi palesztin mozgalmat a tűzszünet tiszteletben tartására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik