Nagyvilág

Verespatakról is tárgyalunk Romániával

A Nabucco gázvezetékről és a Verespatakra tervezett aranybányáról is szó lesz a román és a magyar külügyminiszter hétfői találkozóján. Cristian Diaconescu a román elnökkel érkezik hétfőn Budapestre.

Az elnöki találkozó mellett tartott külügyminiszteri megbeszélésen a tervek szerint szó lesz egyebek mellett a Nabucco-projektről, a két ország gázhálózatának összekötéséről, az autópálya-építésről és a Verespatakra tervezett aranybányáról is. Göncz Kinga és román partnere emellett tárgyal a két ország szorosabb uniós együttműködéséről is – mondta az MTI-nek a neve elhallgatását kérő diplomáciai forrás.

Cristian Diaconescu az elnöki delegációval érkezik majd Budapestre. Traian Basescu román államfő kétnapos hivatalos magyarországi látogatásán először Sólyom László köztársasági elnökkel találkozik, majd fogadja őt a magyar miniszterelnök és a házelnök is.

A román államfő elnöki mandátumának első hivatalos magyarországi útján Sólyom László meghívásának tesz eleget.
A román államfő budapesti programja hétfőn délelőtt a Szent György téren kezdődik, majd Sólyom László és Traian Basescu szűk körű megbeszélést folytat a Sándor-palotában. A négyszemközti találkozó után plenáris tárgyalást tartanak.

Délután a román elnököt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke fogadja.

A román elnök délután megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét, valamint a román hősök Új Köztemetőben található sírját is.
Másnap, február 3-án, az elnök látogatást tesz a gyulai Román Oktatási és Kulturális Központban, majd a Szent Miklós-katedrális püspökénél.
Basescu már járt hivatalos úton a magyar fővárosban. Bukarest főpolgármestereként 2001-ben Demszky Gáborral aláírta Bukarest és Budapest testvérvárosi szerződését.

Sólyom László egy éve járt hivatalos látogatáson Romániában. Ezt követően pedig a magyar államfő október 23-a alkalmából utazott Székelyföldre magánlátogatásra, ahol román partnerével is találkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik