Nagyvilág

A magyarokról is tárgyal Basescu

A nemzeti kisebbségek védelmének témája és az energetikai biztonság kérdése is szerepel majd Traian Basescu román államfő február 2-án és 3-án esedékes budapesti látogatásának napirendjén.

A román államfői hivatal pénteken kiadott közleménye szerint a román államfő Sólyom László köztársasági elnök meghívására tesz hivatalos állami látogatást Budapesten, ahol az államfői tárgyalásokon kívül a magas rangú vendég találkozik a magyar kormányfővel és a parlament elnökével is.

Az Agerpres román hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint Basescu magyarországi hivatalos állami látogatása a két államnak azt a közös szándékát fejezi ki, hogy megszilárdítsák az együttműködésen alapuló kapcsolataikat.

Erre a látogatásra azután kerül sor, hogy Sólyom László 2007 februárjában hivatalosan Romániában járt – olvasható a közleményben, amely szerint a tárgyalások napirendjén “közös érdeklődésre számot tartó” kérdések szerepelnek, így a nemzeti kisebbségek védelme, az energetikai biztonság, a dunai együttműködés, valamint a közel-keleti térség biztonsága.

A közlemény tudatta azt is, hogy Traian Basescu látogatása második napján a magyarországi román kisebbség képviselőivel is találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik