Nagyvilág

Abbasz: nem lesz a Hamaszé Ciszjordánia

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken kijelentette: a Hamász soha nem veheti át erővel az ellenőrzést Ciszjordánia felett, mint ahogy a Gázai övezetben tette 2007-ben.

Emberjogi szervezetek szerint a Hamász eközben egyre határozottabban lép fel a rivális Fatah hívei ellen a Gázai övezetben.

“A Hamásznak azért sikerült a gázai puccs, mert el akartuk kerülni a katonai összeütközést, de ami ott történt, soha nem fog megismétlődni Ciszjordániában. Soha” – hangsúlyozta Abbász Rámallában tartott sajtótájékoztatóján, miután találkozott Danilo Türk szlovén kormányfővel.
A Hamász iszlamista palesztin szervezet 2007 júniusában ragadta meg a hatalmat a Gázai övezetben, elűzve az Abbászhoz hű Fatah erőit.

A palesztin elnök szerint kudarcra vannak ítélve Háled Mesaal száműzetésben élő Hamász-vezetőnek azok a kísérletei, hogy új szervezettel váltsa fel a nemzetközileg elismert Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ). Mesaal szerda este jelentette be Dohában, hogy új szervezetet akar létrehozni a palesztin radikális csoportokkal együtt, amely az PFSZ helyett a palesztin területeken és a diaszpórában élő palesztinokat képviselné.

A nemzeti érzelmű legjelentősebb mozgalmakat tömörítő PFSZ irányítja a Palesztin Hatóságot. Fő ereje a Fatah.

Az ad-Damir és a Palesztin Emberi Jogi Központ nevű jogvédő szervezetek közlése szerint a Hamász biztonsági szolgálata több Fatah-tagra, illetve Izraellel való kollaborálással gyanúsított emberre támadt rá a gázai övezetei izraeli offenzíva alatt és után. Több tanúvallomás szerint az iszlamisták “házi őrizetbe” helyezték a Fatah több középszintű vezetőjét is.

Tahír an-Nunu, a Hamász-kormány szóvivője többször is tagadta a visszaélésekről szóló értesüléseket, amelyek szerinte “Rámalláh (a Fatah székhelye) által terjesztett hazugságok”.

Szamír Músza, az ad-Damir ügyvédje szerint több tucatnyi visszaélés történt az offenzíva alatt és után a Gázai övezetben. A civil szervezet szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy kivégeztek tíz, Izraellel való kollaborálással vádolt foglyot, miután egy január eleji izraeli légitámadás lerombolta a börtönt, ahol őrizték őket.

“A Hamász attól tart, hogy ugyanúgy lépnek fel vele szemben, mint ők tették velünk 2007 júniusában” – mondta egy nevének elhallgatását kérő Fatah-tag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik