Nagyvilág

Obama levelet ír Iránnak

Iránnak szóló, békülékeny hangvételű levelet fogalmaznak a washingtoni külügyminisztérium illetékesei Barack Obama amerikai elnök nevében - írta saját értesülésként a csütörtöki The Guardian.

A legnagyobb baloldali brit napilap diplomáciai forrásai szerint a “jelképes gesztus” célja annak jelzése, hogy változik az Iránnal szembeni amerikai hangnem a Bush-kormányzat által használt ellenséges retorika után. Az írás felidézi, hogy az előző, republikánus amerikai kormány a “gonosz tengelyéhez” tartozó országok közé sorolta Iránt.

A The Guardian forrásai szerint a “fagy oldását célzó” kezdeményezés megnyithatja az utat a közvetlen amerikai-iráni tárgyalások előtt is. A brit lap úgy tudja: a levél – amelynek “legalább három” lehetséges változatát állították össze a külügyminisztérium illetékesei – biztosítékokat ad arra, hogy az Egyesült Államok nem akarja megdönteni az iráni iszlám rendszert, csak azt szeretné, ha változna annak magatartása.

Az egyik levéltervezet arra ösztönzi Iránt, hogy vesse össze “viszonylag alacsony” életszínvonalát néhány jobban élő szomszédjáéval, és fontolja meg, milyen előnyökkel járna, ha a Nyugat nem kezelné páriaként az országot – áll a The Guardian csütörtöki értesülésében.

A lap szerint a Teheránba küldendő levél a békülékeny hangnemmel együtt is felszólítja Iránt “a terrorizmus állami támogatásának” beszüntetésére. Az üzenetet forma szerint “az iráni népnek” címeznék, és közvetlenül Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfőbb vallási vezetőjének küldenék, vagy esetleg nyílt levélként tennék közzé. A kezdeményezést Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vette fontolóra, az Iránnal szembeni amerikai politika átfogó felülvizsgálatának részeként. A levél elküldése mindazonáltal addig nem várható, amíg e felülvizsgálat le nem zárul – áll a The Guardian csütörtöki írásában.

A brit lap szerint a diplomáciai lépések sürgős jellegét fokozzák azok az aggodalmak, hogy Izrael esetleg egyoldalú akcióval légitámadást intézhet az iráni nukleáris létesítmények ellen. A The Guardian január elején – szintén saját washingtoni forrásait idézve – azt írta, hogy az Obama-kormány kész lenne kommunikációs csatornákat kiépíteni a gázai övezetet uraló iszlamista Hamász mozgalom felé is, feladva a Bush-kormányzat elszigetelési doktrínáját. A “már kipróbált módszer” az lenne, hogy a Hamásszal az amerikai titkosszolgálatokon keresztül vennék fel a kapcsolatot, hasonlóan ahhoz a titkos folyamathoz, amelynek során az Egyesült Államok az 1970-es években érintkezésbe lépett a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel (PFSZ). Erről Izrael csak sokkal később szerzett tudomást – állt a brit lap néhány hete közölt értesülésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik