Nagyvilág

Kém a NATO-ban

Vizsgálatot indított a NATO főtitkára, miután bizalmas dokumentumok szivárogtak ki a szövetségből - jelentette a brüsszeli székhelyű védelmi szervezet.

A nyomozást a Der Spiegel című német hetilap internetes oldalán csütörtökön megjelent információ váltotta ki, amely szerint a szövetség katonai főparancsnoka szabályellenesen elrendelte afganisztáni kábítószer-kereskedők megtámadását. A hivatalos NATO-közlés nem tér ki a kiszivárgott dokumentum tényleges tartalmára.

A közlemény cáfolta, hogy John Craddock tábornok bármi ellentéteset tett volna azzal, amit a NATO-döntések megengednek, ugyanakkor a szövetség és a tagországok biztonságának szempontjából elfogadhatatlannak nevezte, hogy bizalmas anyag kerülhet illetéktelen kezekbe.

A Der Spiegel szerint Craddock azt a tavalyi budapesti védelmi miniszteri találkozón hozott döntést lépte túl egy rendeletével, amely lehetővé teszi a kemény fellépést olyan drogkereskedők ellen, akik tevékenységükkel az afganisztáni lázadó erőket támogatják. Az állítólagos parancs a lap szerint megenged a kereskedők elleni támadást akkor is, ha nincs bizonyíték a lázadókkal fenntartott kapcsolatukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik